În limba română există nenumărate expresii tradiționale, care își au originile în cultura noastră populară. De-a lungul anilor, etimologia acestora s-a evaporat. Astfel, au apărut multe întrebări legate de aceste expresii, printre care se evidențiază expresia „colac peste pupăză” despre care vom vorbi astăzi.
Expresia ,,Colac peste pupăză” este folosită pentru a evidenția anumite situații nefericite, în cadrul căreia răul se dublează, amplificând situația. De exemplu, poți folosi această expresie în momentul în care faci accident cu mașina imediat după ce ai ieșit cu ea din service.
În unele zone ale țării, denumirea de ,,pupăză” se folosea pentru un anumit tip de pâine care avea o împletitură asemănătoare unui cuib de păsări, folosită doar la pomenirile morților sau în cadrul cununiei religioase.
Așadar, această expresie amintește de obiceiul străvechi de a oferi un colac la înmormântări. Aspectul de împletitură reprezintă parcursul vieții, cu bune și cu rele.
De asemenea, expresia are următoarele sinonime: „de parcă n-ar fi fost de ajuns” sau „pe deasupra”.
Există o multitudine de expresii care conțin cuvintele ,,pupăză” și ,,colac”. Iată care sunt acestea și ce semnificații au ele:
Acestea sunt doar câteva dintre expresiile tradiționale care sunt folosite la ordinea zilei de români.