Totul despre FERTILIZAREA IN VITRO. Vezi care sunt RISCURILE şi şansele de reuşită

Fertilizarea in vitro, o procedură medicală complexă, ajută cuplurile care nu pot procrea pe cale naturală din diverse motive. Medicul specialist în obstetrică ginecologie, Andreea Veliscu, vine în ajutorul cititorilor RomaniaTV.net cu câteva informaţii utile în ceea ce priveşte această intervenţie.
Marilena Vili
16 iul. 2014, 08:33
Totul despre FERTILIZAREA IN VITRO. Vezi care sunt RISCURILE şi şansele de reuşită

Într-un interviu acordat RomaniaTV.net, Andreea Veliscu, medic specialist obstetrică ginecologie şi doctor în ştiinţe medicale, a vorbit despre ce presupune fertilizarea in vitro, care sunt şansele de reuşită şi care sunt riscurile. Totodată, medicul a menţionat că, din păcate, foarte puţini români îşi pot permite să apeleze la această procedură medicală, deoarece costurile sunt foarte ridicate, iar statul nu mai decontează intervenţia.

1. Ce este fertilizarea in vitro?

Andreea Veliscu: Fetilizarea in vitro este o procedură medicală venită în ajutorul cuplurilor care nu pot procrea pe cale naturală din diverse motive: patologie tubară (trompe afectate sau lipsa acestora), patologie masculină (spermatozoizi în numar mai mic, mai puţin activi sau cu formă modificată), endometrioză (boala care reprezintă prezenţa de celule endometriale în afara cavităţii uterine ) etc.

2. Care sunt etapele fertilizării in vitro?

A. V.: Fertilizarea in vitro presupune o serie de analize ale cuplului premergătoare începerii procedurii: unele sunt standard, altele individualizate în funcţie de problemele pacienţilor. Există mai multe tipuri de protocoale de stimulare: protocol lung care presupune începerea administrării de medicamente în ziua 21 a ciclului şi protocol scurt (cu agonist sau antagonist) care se începe în primele zile de menstruaţie. Durata stimulării este variabilă, dar media de zile este de 10. Pe parcursul stimulării pacienta se va prezenta la medic de mai multe ori pentru analize hormonale şi pentru ecografie (doctorul evaluează răspunsul la tratament).

Urmează puncţia ovariană prin care se extrag ovocitele. Acestea ajung în laborator unde embriologul le „pune în legătură” cu spermatozoizii, astfel apărând embrionii. Transferul acestora în uterul mamei se face la 48 de ore, 72 de ore sau 5 zile (blastocisti). La 10-12 zile de la embriotransfer se dozează Beta HCG (hormon de sarcină) pentru a vedea reuşita procedurii.

3. Cum sunt selectate pacientele pentru această procedură?

A. V.: Pacientele trebuie să aibă indicaţie de fertilizare in vitro, să poată din punct de vedere medical să susţină o sarcină fără a-i pune în pericol sănătatea şi bineînţeles să nu aibă contraindicaţii pentru administrarea medicamentelor sau a procedurii în sine.

4. Care sunt riscurile procedurii?

A. V.: Cel mai important risc este sindromul de hiperstimulare ovariană care apare de obicei la femei cu rezervă ovariană bună, femei tinere care răspund la medicaţie mai mult decât aşteptările medicului care a prescris tratamentul. În cazurile mai grave se poate renunţa la embriotransferul în ciclul acela, iar embrionii vor fi congelaţi. Ovarele pacientelor care trec printr-o procedură de fertilizare in vitro sunt mărite şi există pericolul de torsiune (adică rotirea ovarului în jurul pedicului vascular cu apariţia durerilor şi dacă nu se intervine chirurgical în timp util se poate ajunge la pierderea ovarului).

5. Procedura este dureroasă?

A. V.: Procedura nu doare. Puncţia ovariană pentru extragerea ovocitelor se face de obicei cu anestezie generală intravenoasă. Poate să apară discomfort abdominal în timpul stimulării şi după embriotransfer. Dacă apare sindromul de hiperstimulare ovariană sau torsiunea de ovar apar şi durerile.

6. Pacientele trebuie să urmeze anumite reguli pe parcursul procedurii?

A. V.: Răspunsul este categoric: da. Odată procedura începută pacienta trebuie să înţeleagă că trebuie să fie prezentă în anumite momente pentru analize, ecografii şi mai ales puncţie şi embriotransfer. Acestea nu pot fi amânate pentru „altă zi”. Medicaţia are doze precise care trebuie respectate.

7. Cât costă fertilizarea in vitro?

A. V.: Preţurile variază de la clinică la clinică. Doar procedura în sine (fără medicamente) poate să fie între 1.400 de euro şi 3.000 euro.

8. Fertilizarea in vitro este decontată de statul român?

A. V.: Din păcate, nu. Se încearcă revenirea subprogramului Ministerului Sănătăţii pentru fertilizare in vitro care a funcţionat pentru un an de zile şi care a fost întrerupt din lipsă de fonduri.

9. Câte femei apelează anual la această procedură? Care sunt şansele de reuşită?

A. V.: Din păcate, din cauza costurilor, puţine cupluri ajung la fertilizare in vitro (comparativ cu statele europene). Acest lucru se întâmplă în mare parte şi fiindcă fertilizarea in vitro nu se bucură de suport financiar din partea statului (nici procedura în sine, nici medicamentele). În anul 2013, în România, au fost până în 2.000 de proceduri (în Grecia, de exemplu, au fost aproximativ 12.000 de proceduri).

Şansele de reuşită variază şi ele în funcţie de patologia care a dus la fertilizare in vitro şi sunt de aproximativ 28 – 40%.

Citeşte şi 12 investigaţii medicale de făcut înainte de fertilizarea in vitro

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'