Totul despre FERTILIZAREA IN VITRO. Vezi care sunt RISCURILE şi şansele de reuşită

Fertilizarea in vitro, o procedură medicală complexă, ajută cuplurile care nu pot procrea pe cale naturală din diverse motive. Medicul specialist în obstetrică ginecologie, Andreea Veliscu, vine în ajutorul cititorilor RomaniaTV.net cu câteva informaţii utile în ceea ce priveşte această intervenţie.
Marilena Vili
16 iul. 2014, 08:33
Totul despre FERTILIZAREA IN VITRO. Vezi care sunt RISCURILE şi şansele de reuşită

Într-un interviu acordat RomaniaTV.net, Andreea Veliscu, medic specialist obstetrică ginecologie şi doctor în ştiinţe medicale, a vorbit despre ce presupune fertilizarea in vitro, care sunt şansele de reuşită şi care sunt riscurile. Totodată, medicul a menţionat că, din păcate, foarte puţini români îşi pot permite să apeleze la această procedură medicală, deoarece costurile sunt foarte ridicate, iar statul nu mai decontează intervenţia.

1. Ce este fertilizarea in vitro?

Andreea Veliscu: Fetilizarea in vitro este o procedură medicală venită în ajutorul cuplurilor care nu pot procrea pe cale naturală din diverse motive: patologie tubară (trompe afectate sau lipsa acestora), patologie masculină (spermatozoizi în numar mai mic, mai puţin activi sau cu formă modificată), endometrioză (boala care reprezintă prezenţa de celule endometriale în afara cavităţii uterine ) etc.

2. Care sunt etapele fertilizării in vitro?

A. V.: Fertilizarea in vitro presupune o serie de analize ale cuplului premergătoare începerii procedurii: unele sunt standard, altele individualizate în funcţie de problemele pacienţilor. Există mai multe tipuri de protocoale de stimulare: protocol lung care presupune începerea administrării de medicamente în ziua 21 a ciclului şi protocol scurt (cu agonist sau antagonist) care se începe în primele zile de menstruaţie. Durata stimulării este variabilă, dar media de zile este de 10. Pe parcursul stimulării pacienta se va prezenta la medic de mai multe ori pentru analize hormonale şi pentru ecografie (doctorul evaluează răspunsul la tratament).

Urmează puncţia ovariană prin care se extrag ovocitele. Acestea ajung în laborator unde embriologul le „pune în legătură” cu spermatozoizii, astfel apărând embrionii. Transferul acestora în uterul mamei se face la 48 de ore, 72 de ore sau 5 zile (blastocisti). La 10-12 zile de la embriotransfer se dozează Beta HCG (hormon de sarcină) pentru a vedea reuşita procedurii.

3. Cum sunt selectate pacientele pentru această procedură?

A. V.: Pacientele trebuie să aibă indicaţie de fertilizare in vitro, să poată din punct de vedere medical să susţină o sarcină fără a-i pune în pericol sănătatea şi bineînţeles să nu aibă contraindicaţii pentru administrarea medicamentelor sau a procedurii în sine.

4. Care sunt riscurile procedurii?

A. V.: Cel mai important risc este sindromul de hiperstimulare ovariană care apare de obicei la femei cu rezervă ovariană bună, femei tinere care răspund la medicaţie mai mult decât aşteptările medicului care a prescris tratamentul. În cazurile mai grave se poate renunţa la embriotransferul în ciclul acela, iar embrionii vor fi congelaţi. Ovarele pacientelor care trec printr-o procedură de fertilizare in vitro sunt mărite şi există pericolul de torsiune (adică rotirea ovarului în jurul pedicului vascular cu apariţia durerilor şi dacă nu se intervine chirurgical în timp util se poate ajunge la pierderea ovarului).

5. Procedura este dureroasă?

A. V.: Procedura nu doare. Puncţia ovariană pentru extragerea ovocitelor se face de obicei cu anestezie generală intravenoasă. Poate să apară discomfort abdominal în timpul stimulării şi după embriotransfer. Dacă apare sindromul de hiperstimulare ovariană sau torsiunea de ovar apar şi durerile.

6. Pacientele trebuie să urmeze anumite reguli pe parcursul procedurii?

A. V.: Răspunsul este categoric: da. Odată procedura începută pacienta trebuie să înţeleagă că trebuie să fie prezentă în anumite momente pentru analize, ecografii şi mai ales puncţie şi embriotransfer. Acestea nu pot fi amânate pentru „altă zi”. Medicaţia are doze precise care trebuie respectate.

7. Cât costă fertilizarea in vitro?

A. V.: Preţurile variază de la clinică la clinică. Doar procedura în sine (fără medicamente) poate să fie între 1.400 de euro şi 3.000 euro.

8. Fertilizarea in vitro este decontată de statul român?

A. V.: Din păcate, nu. Se încearcă revenirea subprogramului Ministerului Sănătăţii pentru fertilizare in vitro care a funcţionat pentru un an de zile şi care a fost întrerupt din lipsă de fonduri.

9. Câte femei apelează anual la această procedură? Care sunt şansele de reuşită?

A. V.: Din păcate, din cauza costurilor, puţine cupluri ajung la fertilizare in vitro (comparativ cu statele europene). Acest lucru se întâmplă în mare parte şi fiindcă fertilizarea in vitro nu se bucură de suport financiar din partea statului (nici procedura în sine, nici medicamentele). În anul 2013, în România, au fost până în 2.000 de proceduri (în Grecia, de exemplu, au fost aproximativ 12.000 de proceduri).

Şansele de reuşită variază şi ele în funcţie de patologia care a dus la fertilizare in vitro şi sunt de aproximativ 28 – 40%.

Citeşte şi 12 investigaţii medicale de făcut înainte de fertilizarea in vitro

DailyBusiness
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
Spynews
Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
Bzi.ro
Delia a încins internetul filmându-se în ipostaze sexy! „Ți-ai pus silicoane!“
Fanatik.ro
Mai are statul român bani de pensii? Anunţ şocant: „Doar din împrumuturi! Nu mai avem bani!”
Capital.ro
Cardurile de pe care NU trebuie să scoți bani de la bancomat. Regulă la orice bancă sau ATM din România
Playtech.ro
Când ajung pensiile în iunie 2025 prin Poșta Română? Anunț despre o posibilă întârziere
DailyBusiness
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
Adevarul
Un jurnalist britanic a petrecut noaptea alegerilor cu „populiștii învinși ai României”. Cum l-a perceput pe George Simion
wowbiz.ro
Gigi Becali, interviu tăios după acuzațiile lui George Simion. Mesajele secrete pe care cei doi și le-au transmis în privat: "Îl iert, dar nu am ce discuta cu un om ca ăsta"
Spynews
O româncă a fost dată dispărută în Toscana! Mașina Denisei a fost găsită abandonată | FOTO
Spynews
”Rămâi surd la insulte”. Jador, mesaj cu subînțeles după ce s-a confirmat că a condus drogat
Evz.ro
Cele mai ieftine vacanțe de vară din România, cu doar 2000 de lei
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
kanald.ro
Ultimul mesaj postat de Anca, doctorița din Iași care a suferit un infarct la locul de muncă. Familia se pregătește acum de înmormântare
Cancan.ro
ULTIMELE cuvinte ale fostei jurnaliste, înainte de a-şi pierde cunoștința după ce a căzut de la etajul 5 cu fiica ei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025. Răsturnare de situație. Voturile au fost inversate. Anunțul a fost făcut public oficial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta campioană e însărcinată! Vedeta Survivor s-a afișat cu iubitul
stirilekanald.ro
Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
Mioara Velicu și Steliana Sima au primit distincții de la Ilie Bolojan. Cum au reacționat când au fost sunate chiar de președintele interimar: ”Eu am rămas încremenită. Am zis că cine știe cine își bate joc de mine” / EXCLUSIV
MediaFlux
Anumite bancnote ies din circulație. Românii trebuie să-și recuperere banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mega-fraudă imobiliară în Ploiești: 14 persoane și firme, trimise în judecată pentru înșelăciune de aproape 9 milioane de euro