Kimono-ul este costumul tradițional al Japoniei, fiind chiar și un simbol al culturii japoneze și se poartă în cadrul festivalelor tradiționale și nu numai. Cuvântul kimono se traduce prin sintagma: ,,lucru de îmbrăcat”. În prezent acest cuvânt reprezintă exact tipul de îmbrăcăminte tradițional japonez.
Acest costum tradițional este format din mai multe piese vestimentare, suprapuse, care formează litera T. Tivul trebuie să ajungă la glezne, având manșoanele lungi și largi. Aceste costume sunt înfășurate pe corp și prinse cu o centură numită ,,obi”. În completarea costumației vin încălțările tradiționale ,,geta” și șosetele ,,tabi”.
În vremurile noastre, costumele tradiționale japoneze sunt purtate mai mult de femei la ocazii speciale. Populația vârstnică din Japonia obișnuiește să poarte aceste costume la evenimente speciale cum ar fi: nunțile, ceremonia ceaiului. Tinerii îl poartă cu ocazia sărbătoririi Anului Nou, sau a majoratului, având denumirea tradițională: ,,shichi-go-san”. Kimono-ul se poartă, în special, la evenimentele formale.
În interiorul țesăturilor kimono-ului, există mesaje personalizate, care variază de la fiecare om în parte. Acestea conțin mesaje legate de starea civilă și vârstă.
Fetele tinere de origine japoneză au mânecile mult mai lungi decât cele ale femeilor căsătorite, costumele lor având un grad de formalitate ridicat.
Kimono-urile bărbaților sunt mult mai simple și au, de obicei, culori neutre. Pe material este atașat blazonul familiei, pentru determinarea statului social. Pe vremuri, kimono-urile erau confecționate din mătase și bumbac. În zilele noastre, acestea sunt realizate din poliester.