La 1 septembrie, în urma recalculării pensiilor, circa patru milioane de seniori au beneficiat de creșteri ale drepturilor, notează evz.
Tot din prima zi de toamnă a început așa-numita ”mică recalculare”, la care sunt luate în calcul veniturile nepermanente ale pensionarilor.
”Noua lege a Pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024”, au precizat reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Pentru a beneficia de ”mica recalculare”, un pensionar care a avut venituri nepermanente poate depune adeverințe doveditoare la Casa de Pensii. Potrivit legii, documentele pot fi depuse doar de către persoane pensionate înainte de 2001.
CNPP a făcut publică lista veniturilor nepermanente care sunt luate în calcul, astfel încât să fie cunoscute de toți potențiali beneficiari.
Citește și Cum și-a cunoscut Mirela Vaida soțul. Puțină lume știe asta: „M-am dus la mănăstire și m-am rugat, iar după 6 luni s-a întâmplat”
Venituri luate în calcul la ”mica recalculare” a pensiilor
- al treisprezecelea salariu
- formele de retribuire pentru orele suplimentare (lucrate peste programul normal de lucru)
- premiile acordate în cursul anului și premiile anuale pentru realizări deosebite; recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate
- sporul acordat pentru personalul didactic care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor și care îndrumă practica psihopedagogică
- indemnizaţiile de muncă nenormată; alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale
- formele de retribuire cu bucata sau în acord, în regie ori după timp, pe bază de cote procentuale sau tarife
Documentele necesare presupun și costuri. Iată, mai jos, care sunt acestea.
- tarif administrativ în vederea soluționării cererilor (101 lei)
- tarif pentru întocmirea unui certificat cu venituri (81 de lei, pentru fiecare an)
- tarif pentru întocmirea unui certificat cu grupă de muncă (45 de lei, pentru fiecare an)
- tarif eliberare certificat cu venituri (27 de lei, pentru fiecare an)
- tarif eliberare certificat cu grupă de muncă (14 lei, pentru fiecare an)
- tarif eliberare copie (5 lei)
Pe de ală parte, din 1 ianuarie 2025, pensiile vor beneficia de o nouă majorare. Mai precis, valoarea punctului de pensie va crește cu circa 12,5 la sută.
Citește și Gigi Becali, furios pe Elena Lasconi și Marcel Ciolacu. Ce a spus despre Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale