Modelul Toyota Mirai a demonstrat astfel avantajele propulsiei cu hidrogen, în pofida criticilor din industria auto care nu dau mari şanse acestei tehnologii. Autoturismul a străbătut o distanţă de peste 1.000 de kilometri cu un singur „plin” cu hidrogen. Alimentarea cu combustibil a durat cinci minute, iar ulterior Mirai era gata de plecare, scrie Profit.ro.
Prin această cursă, constructorul japonez a vrut să demonstreze capacitatea tehnologiei fuel cell ca „soluţie de top” pentru distanţe lungi cu zero emisii.
Punctul de plecare în călătoria făcută cu Toyota Mirai a fost din Orly, Paris, de la stația de hidrogen HYSETCO. Maşina a parcurs 1.003 kilometri, fără a avea nevoie de realimentare. Traseul parcurs a fost în zona de sud a Parisului, în regiunea Lori et Cher și în Indre et Loire. Datele tehnice au fost atestate de o autoritate independentă.
Recordul anterior de autonomie cu un singur plin cu hidrogen a fost obţinut de Hynudai Nexo. Maşina construită de sud-coreeni a parcurs 887 de kilometri.
Potrivit sursei citate, Toyota Mirai a folosit la alimentare hidrogen „verde”, obţinut din surse regenerabile. Consumul a fost de 550 de grame la 100 km, rezervorul automobilului fiind de 5,6 kilograme de hidrogen. La finalul cursei, autonomia mașinii era de 9 km.
Citeşte şi: România vrea să testeze trenurile pe hidrogen. Ministrul Transporturilor a făcut importantul anunţ
Ajunsă la a doua generaţie, Toyota Mirai este primul automobil alimentat cu hidrogen pe care l-a dezvoltat constructorul nipon. De altfel, inginerii japonezi susţin că propulsia cu hidrogen reprezintă viitorul în industria auto, pe măsură ce preţul acestor maşini va scădea.
În regim normal de condus, maşina propulsată cu hidrogen are o autonomie de aproape 650 de kilometri. Viteza de umplere a rezervorului este similară cu cea de la o staţie de benzină. Pentru a atinge recordul de autonomie, şoferul a condus în regim eco.
Tehnologia pe hidrogen este încă departe de a fi utilizată pe scară largă, în special din cauza lipsei punctelor de încărcare, dar și a prețului ridicat al pachetului de celule, notează sursa citată.
Citeşte şi: Cât costă cea mai ieftină maşină cu hidrogen, la mâna a doua. Concurează automobilele electrice