Gheorghe Turda se numără printre cei mai respectați artiști, iar cariera sa de interpret de muzică populară a fost marcată de succes. Cu toate acestea, popularitatea și realizările sale au adus și invidie și trădări, chiar și din partea unora dintre cei pe care îi considera prieteni apropiați.
Într-un interviu acordat recent, Gheorghe Turda a mărturisit că a fost părăsit în mod surprinzător de numeroase persoane în care avea încredere.Potrivit artistului, acești indivizi au reușit să distrugă inclusiv munca sa de o viață.
Citește și: Povestea de dragoste neștiută dintre Elena Merișoreanu și Gheorghe Turda: „Am fost și la un pas de nuntă”
„Am avut foarte multe persoane care m-au trădat la viața mea. Enorm de mulți. Unora le-am dat și funcție și grade, când am fost șeful direcției de cultură la Ministerul de Interne. Au fost nerecunoscători, se cunosc ei. Nu vreau să dau exemple, pentru că știu prea bine cine sunt. Au venit după mine la ansamblul Ciocârlia și Ministerul de Interne, iar eu i-am ajutat.
Nu numai că m-au trădat, dar au distrus munca mea de o viață. Eu am clădit ansamblul Rapsodia, l-am reformat în 1990. De la 15 artiști, la vremea aceea, am adus în patru luni 86 de artiști. Când am plecat de acolo s-a terminat. În momentul în care am ieșit la pensie, tot ce a clădit Gheorghe Turda au distrus un individ și de o individă. Ei știu foarte bine cine sunt aceștia, știu și ei la rândul lor.”, a declarat Gheorghe Turda, pentru fanatik.ro
Artistul a dezvăluit că a fost frecvent etichetat drept o persoană dură de-a lungul timpului. Gheorghe Turda afirmă că a fost întotdeauna un individ corect și că a depus eforturi uriașe pentru a ajunge la poziția actuală.
„De multe ori în viață am fost catalogat ca fiind o persoană dură. Eu nu sunt dur, sunt foarte drept și corect cu ceea ce am făcut la viața mea. Am peste 55 de ani de carieră, vă dați seama. Eu nu pot să mă joc cu ceea ce am clădit în toți acești ani. Nu accept să vină un individ și să ia peste picior o valoare ca a mea sau a altor colegi de breaslă, din generația de aur.”, a mai spus artistul.
Artistul a transmis și un mesaj important pentru noua generație, subliniind importanța deținerii unui set de calități esențiale pentru a reuși în lumea artistică. El susține că aceste calități sunt indispensabile pentru a avea un loc pe scenă.
”Unii artiști din generația tânără promit. Dar să nu apeleze la aceste succese imediate și facile. Să nu își dorească să primească imediat aplauze la scenă deschisă, pentru că nu vor reuși niciodată. Nu asta este cheia succesului. Dacă nu au o bază artistică, o școală, o școală a vieții pe scenă, nu vor reuși altfel. Trebuie să aibă un repertoriu ales, o prezență pe scenă, calități vocale și interpretative, atunci mai stăm de vorbă. Cei care nu le au, nu au cum să reușească vreodată în adevăratul sens al cuvântului.”, a mai spus Gheorghe Turda, pentru sursa citată mai sus.
Gheorghe Turda, cu toată experiența și parcursul său în industria artistică, a dezvoltat o perspectivă sceptică în ceea ce privește prietenia dintre artiști. El a observat de-a lungul timpului cum relațiile personale și interesele profesionale pot deveni o sursă de conflicte și trădări în acest mediu competitiv.
„Nu prea există prietenie în lumea artiștilor. Mai puțin. Totul se rezumă acum la succesul facil. De scenă, de imagine, de apariții. De aceea aleg cu cine apar pe scenă. Am avut solicitări ale unor tineri care voiau să îi ajut. Eu oricum i-am ajutat pe toți, mai ales pe ai mei, din Maramureș. Acum am o clasă de canto, predau canto popular.
Vin și copiii de la ministerul de interne, nepoții lor, copii de preoți, le predau muzică de toate genurile. Eu am făcut bel canto. Îi ajut cât pot. Nu vreau recunoștință materială din partea lor. Nu sunt omul care să am pretenții materiale de la un tânăr la început de drum. Singura mea pretenție este să spună: ‘Mulțumesc, domnule Turda’. Recunoștință, atât vreau.”, a spus artistul.