Sărbătoarea de Paște este cea mai mare sărbătoare creștină. Ea semnifică Învierea Domnului Iisus din morți. Deoarece coincide cu primăvara este o sărbătoare mult așteptată, după lunga iarnă.
Ziua de Paște este tot timpul duminica. Luni și marți este ziua a doua și a treia de Paște. Săptămâna de după Paște o numim „săptămâna Paștelui” sau „săptămâna luminată”. Luminată, deoarece înviind din morți, Iisus Hristos a luminat lumea. Săptămâna de dinaintea Paștelui se numește Săptămâna Patimilor.
În unele zone ale țării, în prima zi de Paște se ciocnește doar cu capul iar în a doua și a treia zi se ciocnește cu ambele părți. Cel căruia i se sparge oul trebuie să i-l dea învingătorului. Dacă nu i-l dă se spune că îl va mânca pe lumea cealaltă, împuțit.
În dimineața Paștelui se pune într-o oală curată un ou roșu, apă și un bănuț după care locuitorii casei se spăla cu această apă pe față și mâini. Motivația? Vor fi roșii la față (semnificând sănătate) și vor avea bani tot anul.
În noaptea Învierii oamenii merg la biserică și asistă la slujbă. Cine nu merge se zice că se înbolnăvește și petrece tot anul până la Paștele viitor în neajunsuri și boli. Se crede că cine moare în ziua de Paște este norocos. În această zi cerul este deschis și omul merge în Rai. Există credința că sufletele celor care mor de Paște ajung direct în Rai, fiind scutite de Judecata divină. De asemenea, copiii născuți de Paște ar fi binecuvântați.
Citește și: Cinci zodii vor renaşte de Paşte 2023. Sunt binecuvânate, soarta se schimbă pentru acești nativi
De asemenea, se spune că gospodăria va fi protejată de rele dacă cel care aduce acasă Lumina Sfântă de la slujba de Înviere face o cruce din fum pe grinda ușii.
Tradiții de Paște în lume
Unul dintre cele mai bizare moduri în care oamenii sărbătoresc Paștele este în Filipine. Acolo se organizează un eveniment public pentru spălarea păcatelor și vindecarea de boli, la care persoanele prezente se autoflagelează, lovindu-se pe spate cu bețe din bambus și lame ascuțite, și umblă apoi pe stradă. Unele dintre ele sunt chiar crucificate. Este un act prin care se dorește reproducerea suferinței îndurate de Hristos.
În Finlanda, sărbătoarea pascală seamănă cu Halloween-ul. Copiii se costumează în vrăjitori și vrăjitoare și poartă medalioane în formă de mături, umblând din casă în casă pentru a primi dulciuri. De asemenea, în orașe se fac mai multe focuri de tabără, întrucât se crede că în această perioadă vrăjitoarele devin mai puternice.
În unele zone din Anglia, se organizează concursuri în care oamenii rostogolesc ouă pe deal, făcând trimitere la rostogolirea pietrei de la mormântul lui Hristos înainte de Înviere.
În Polonia, bărbatul, considerat cap al familiei, este scutit de treburile din bucătărie. O legendă spune că, dacă acesta participă la prepararea pâinii tradiționale, aluatul nu va crește, iar barba și mustața lui vor albi.
În Cehia și Slovacia există obiceiul ca femeile să fie ”lovite” cu o nuia, oamenii considerând că acest ritual le va aduce noroc și le va garanta fericirea.