Tradiţii de Sfinţii Petru şi Pavel. Cei doi Apostoli au propovăduit învățăturile lui Hristos și, prin urmare, au contribuit la formarea Bisericii Lui Hristos. Datorită rolului major pe care l-au avut în răspândirea creștinismului, Biserica a hotărât ca prăznuirea lor să fie precedată de o perioadă de post.
În mai toate zonele țării, în această zi, credincioșii merg la biserică cu mere, colivă, colaci și miere în faguri pentru a fi sfințite. Apoi, le împart de pomană în memoria celor ce s-au înălțat la ceruri.
La Sf. Petru se taie un pui de găină și omul, lepădându-l, zice: “Să fie pentru pagubă!”, scrie traditii-superstitii.ro
Există totodată credinţa că, la miezul nopții, cerul se deschide și Sfântul Petru poate fi zărit pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.
Sfântul Petru este considerat patronul agriculturii. Este un bun prilej pentru gospodari să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.
Se crede că atunci când Sânpetru plesnește din bici, ies scântei ce cad și se transformă în licurici.
Înainte vreme, în prima duminică după Sfinții Apostoli Petru și Pavel, se organiza Târgul de fete în ținutul Muntelui Găina, din Munții Apuseni. Odată cu introducerea calendarului gregorian în stil nou acesta tradiție are acum loc în cea mai apropiată duminică dedicată Sfântului Ilie.
Acestei sărbători îi sunt specifice o lungă listă de superstiții legate fie de vreme, fie de belșugul recoltelor sau pentru menținerea sănătății.
Pentru a fi ferit de cele rele, în această zi este bine să porţi în buzunar usturoi și pelin;
Citeste si RUGACIUNE catre Sfintii Apostoli Petru si Pavel. De ce e bine sa o citesti in fiecare zi
Se zice că Sfântul Petru se supără pe cei ce nesocotesc această zi de sărbătoare și, din acest motiv, aruncă cu tunete și grindină peste culturi;
Nu este bine să scuturi merii înainte de 29 iunie, căci poate cădea cu grindina peste holde;
Pentru a nu se înmulți pistruii și petele de pe față, este bine ca, la miezul nopţii, când cântă cocoşii, să te speli cu apă;
Femeile nu ar trebui să mănânce mere până în această zi, pentru a se feri de boli;
Dacă va tuna în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, nucile sau alunele nu vor avea miez, vor fi viermănoase etc.