În fiecare an, pe data de 15 august, este sărbătorită ziua Adormirea Maicii Domnului, fiind prăznuită trecerea în neființă a Fecioarei Maria. Ziua marchează una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși. Încă din cele mai vechi timpuri, credincioșii au respectat anumite tradiții pentru această sărbătoare specială.
Românii țin cont de mai multe tradiții cu ocazia Sfintei Marii Mari. La bisericile din țară se oficiază slujbe importante, iar după slujbe, au loc hramuri la care creștinii sunt invitați.
În tradițiile vechi, ziua de 15 august este ultima în care florile pot fi culese pentru a fi folosite pentru diverse leacuri. Totodată, se spune că persoanele care se roagă neîncetat și țin post negru pot scăpa de necazuri, de boli și de pagube. În schimb, vor avea parte de alinare și împlinire.
Mai mult, există obiceiuri vechi și pentru ziua de 14 august, chiar înainte de ziua Adormirea Maicii Domnului. Fetele care doresc să se căsătorească trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului. În acest mod, Fecioara Maria le va ajuta pe tinere să își întâlnească alesul. Conform unui alt obicei, tinerele care doresc să se căsătorească cât mai repede își pot pune busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-și visa ursitul. Această zi este considerată una cu putere magică, motiv pentru care creștinii cred că plantele culese de tinerele necăsătorite pot ajuta la vindecarea bolilor.
Totodată, pe data de 14 august, femeile însărcinate nu trebuie să muncească deloc, pentru a avea o naștere cât mai ușoară și un copil sănătos. În același timp, femeile care nu țin cont de acest obicei, pot avea dureri mari la naștere.
Mai mult, o altă tradiție spune că este păcat să îți tunzi părul și să îl arunci cu o zi înainte de Sfânta Maria Mare. De asemenea, mersul înapoi este luat în râs de către diavol, în timp ce Maica Domnului se întristează.
În unele zone ale țării, creștinii oferă prune și faguri de miere pentru sufletele celor care au părăsit această lume.