La sfârșitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost împărțit în două: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Paresimilor care ținea până în Duminică Floriilor și Postul Paștilor care ținea o săptămâna, începând cu Duminică Floriilor și încheindu-se cu Duminică Învierii Domnului.
În urma Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit, prin Sfinții Părinți, a stabilit că durata postului să fie de șapte săptămâni, durata care a rămas valabilă până în zilele noastre.
În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalică. Mai mult decăt atât, aceștia trebuie să se înalţe sufletește prin rugăciune, participarea la sfintele slujbe și alături de fapte bune.
CITEȘTE ȘI: Postul Paştelui 2022. Zece reţete de post de la Mănăstirea Pasărea. Le poţi încerca şi tu
În toată această perioada nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec, în Săptămâna Luminată.
În Postul Paștelui, nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă, petrecerile sunt considerate nepotrivite.
Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.
De la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.
CITEȘTE ȘI: Putem mânca fructe de mare în postul Paştelui? ÎPS Teodosie: Este un fel de şmecherie
Pentru ca organismul sa beneficieze de vitamine, minerale, antioxidanti, fibre, grasimi bune si proteine de calitate este esential sa ai o alimentatie diversificata pe perioada postului.
1.Fasolea boabe
2. Nautul
3. Mazarea
4. Lintea
5. Verdeturile crude (spanacul, patrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde)
6. Legumele crucifere (broccoli, conopida, varza) si orice alte legume care sunt pe placul tau
7. Nucile si semintele neprajite
8. Orezul integral (brun) sau basmati
9. Ovazul
10. Hrisca
11. Fructele proaspete
12. Avocado si uleiul de masline sau de floarea-soarelui presate la rece