Luna aprilie, numită în tradiția populară Prier, este, în credința satului românesc, un timp numai bun holdelor și turmelor de vite.
Pentru românii care nu știu, luna aprilie debutează cu ziua în care este cinstită Maria Egipteanca, zisa la noi Maria Iteanca.
Bătrânii spun că cine nu ține această zi va fi ispitit și va păcătui, iar cei care lucrează vor suferi de sminteli şi lovituri, ei, vitele şi păsările lor.
Luna aprilie începe cu sărbătoarea Sfintei Cuvioase Maria Egipteana, zisa la noi Maria Iteanca.
În calendarul internațional, ziua de 1 aprilie este consemnată ca fiind Ziua Păcălelilor.
La noi în țară, bătrânii spun că cine nu ţine această zi va fi ispitit şi va păcătui, la fel ca Maria Egipteanca.
Cei care lucrează pe 1 aprilie vor suferi de sminteli şi lovituri, ei, vitele şi păsările lor.
În această zi este cinstit și Sfântul Antipa al dinţilor, iar, potrivit tradiției, cine nu-l cinsteşte va suferi dureri mari de dinţi şi măsele.
Pe 22 aprilie, în ajun de Sfântul Gheorghe, la sate au loc o serie de ritualuri pentru spor în casă și pentru alungarea strigoilor.
Pentru a fi apărate de rele, vitele se scot noaptea la iarbă și li se pune tămâie și usturoi în corn.
Pentru alungarea duhurilor rele, oamenii pun brazde cu rugi la uși și ung ferestrele cu usturoi. Gospodinele lasă afară obiectele cu care țes, ca să răsară soarele peste ele și, astfel, să aibă spor.
Pe 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe, se fac previziuni meteorologice. Dacă plouă în ziua praznicului, anul va fi mănos.
Dacă pică sec (post), laptele va fi slab.
În trecut, oamenii obișnuiau să se scalde în râu dimineața și să se spele cu rouă. Se cântăreau, se urzicau și beau vin roșu pentru a fi sănătoși și vioi tot anul.
De Sfântul Gheoghe, ciobanii se tocmesc la stâne și se pun crengi de fag la stâlpul porţii pentru apărare de rău şi belşug în casă.
O superstiție străveche spune că gunoiul pus la pomi îi ajută să rodească, iar în grădini se seamănă busuioc pentru noroc şi dragoste.
De asemenea, se spune că cine doarme în ziua Sfântului Gheorghe ia somnul mieilor şi va fi somnoros tot anul, potrivit Tradiții-superstiții.ro.
O altă superstiție spune că cine se spală cu rouă în dimineaţa acestei zile, va fi frumos, sănătos şi rumen tot anul. Românii au și alte superstiții în luna aprilie.
De exemplu, foarte multe persoane păstrează și acum mănicătoarea, o plantă despre care se spune în popor că este ”propteaua” Sfântului Gheorghe.
Potrivit învățăturilor din bătrâni, cine o mănâncă are spor la lucru, iar cine se spală cu fiertura ei devine harnic.
Tot în luna aprilie, pe 25, se ține ziua Sfântului Marcu, pentru că el ”mijloceşte cu înlesnire plata vămilor”.
Se zice că este mare păcat să lucrezi în această zi, căci nici rândunica nu-și face cuib atunci. Potrivit superstiției, nu se înjugă boii, căci vor şchiopăta.