TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE De ce este bine să păstrezi în portofel monede sfinţite în Ziua Crucii

TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE. Luna lui Răpciune abundă în sărbători cărora le sunt specifice o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii, care, în special în mediul rural, sunt respectate din moşi strămoşi.
Romania TV
01 sept. 2020, 02:46
TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE De ce este bine să păstrezi în portofel monede sfinţite în Ziua Crucii

TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE. Ce sărbători sunt în SEPTEMBRIE

TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE În luna lui Răpciune, avem parte de două mari sărbători religioase: Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică (8 septembrie) şi Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie). 

Luna septembrie este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi. Astfel, potrivit superstitii.ro, în prima zi a lunii este Indictionul, adică începutul Anului Nou bisericesc. În mediul rural, este zi de hram. Se spune că, după cum este această zi, aşa este tot anul: dacă dimineaţa plouă, primăvara va fi ploioasă; dacă la amiază este senin şi soare, anul va fi bun

Pe 22 septembrie este Macinica Foca, a treia sărbătoare a sfântului Foca, nume asociat în conştiinţa populară cu focul devastator pe care-l poate trimite sfântul. Prin urmare, în această zi nu este bine să munceşti pentru a nu avea parte de foc.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX SEPTEMBRIE 2020. Sărbători religioase în SEPTEMBRIE 2020.Tradiţii şi superstiţii de Indiction, Sântămărie, Ziua Crucii

În 24 septembrie sunt Teclele Berbecilor, sărbătoare consacrată lupilor. Această zi trebuie respectată cu sfinţenie pentru că, altminteri, există pericolul ca lupii să dea iama la berbeci şi oi.

Pe 29 septembrie este Nunta oilor, când berbecilor li se dă drumul în turma de oi pentru reproducere. De asemenea, există credinţa că, de cade ghinda înainte de 29 septembrie, iarna vine curând.

TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE de Sântămăria Mică

TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE În tradiția populară, toamna începe de la Sf. Maria Mică, 8 septembrie, și durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. Când tună toamna târziu, se zice că Sf. Ilie se întoarce acasă cu carul plin de păpușoi, scrie azm.gov.ro

În tradiția populară, septembrie este luna în care oamenii încep să culeagă livezile şi via.

Cei care nu au reușit să strângă plante medicinale, de leac, mai au răgaz până la Sfânta Maria Mică, după care ierburile își pierd proprietățile tămăduitoare.

Nașterea Maicii Domnului este primul praznic din anul bisericesc, care începe la 1 septembrie. Perioada dintre cele două Sântămării (Sântămăria Mare, 15 august, şi Sântămăria Mică, 8 septembrie), numită Între Sântămării, e considerată optimă pentru semănăturile de toamnă. În această perioadă se încheie și văratul oilor la muntese interzice scăldatul în apa râurilor, spurcată de cerb, și dormitul pe prispă.

TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE de Ziua Înălțării Sfintei Cruci

TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE În fiecare an, în 14 septembrie, se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci. În popor i se mai spune Ziua Crucii.

În această zi, se bat nucii, prilej de petreceri mai ales pentru cei tineri. De la această zi până la Sfânta Parascheva, au loc, în funcție de zonă, ceremonialurile numite ostrovul viilor, adică începerea culesului la struguri. Ostrovul viilor este un fel de clacă, prilej de socializare. Oamenii culeg viile, se cheamă lăutari, se spun povești, se organizează jocuri.

Pe vremuri, exista obiceiul ca din primul must care se storcea, să se facă ofrandă și, din ulcele noi, să se dea acesta de pomană. De asemenea, din primul must se aruncă pentru morți, ca să se bucure și ei de recoltă și să fie împăcate cele două lumi.

Bătrânii spun că de Ziua Crucii se închide pământul, luând cu sine insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară. În mediul rural se crede că șerpii, înainte de a se retrage în ascunzișuri, se strâng mai mulți la un loc, se încolăcesc și produc o ”piatră nestemată”, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor.

Tot în această zi, preotul sfințește via și butoaiele cu vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultimul butuc din vie nu trebuie culeși. Ei sunt păstrați ca ofrandă pentru păsările cerului și de aceea se numesc, în limbaj popular ”Strugurii lui Dumnezeu”. În serile culesului, podgorenii fac focuri din viță uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură și muzică.

Citeşte şi Zodiile cu noroc în luna Septembrie! Se vor umple buzunarele nativilor din această zodie

În această zi, plantele magice precum busuiocul, menta, măghiranul și cimbrul se sfințesc la biserică. Busuiocul sfințit acum alină durerile puternice. În mediul rural, cu crenguțe de busuioc aprinse se afumau bolnavii de friguri. Busuiocul se punea și în vasele cu apă pentru păsări, în perioada epidemiilor, în vasele în care fetele îşi spălau părul pentru ca acesta să fie frumos, bogat şi sănătos, și la streșinile caselor, pentru a le feri de rele.

Tot de Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac (boz, micșunele, mătrăguna, năvalnic) care se duc, împreună cu buchetele de flori și busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii și a fi sfințite. Plantele sfințite se păstrează, apoi, în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite la nevoie în vindecarea unor boli sau sunt utilizate la farmecele de dragoste (năvalnicul).

Se crede că monedele sfințite în această zi și păstrate în portofel, alături de o cruciuliță aduc belșug și spor în muncă.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1 miliard de lei în 2024
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy