Ce nu trebuie să faci în noaptea dintre ani ca să nu îți bagi ghinionul pe ușă. De regulă, în ultima zi a anului, oamenii pun în practică o parte din obiceiurile și tradițiile păstrate de străbuni cu privire la ce este bine și ce nu este bine să facă în noaptea de Revelion, atunci când anul vechi este schimbat de cel nou.
Noaptea de Revelion este una magică plină de dorințe, speranțe de bunăstare și fericire, iar românii, la fel ca și alte popoare visează la un an nou mai bun decât cel vechi.
Ca să fie siguri că toate dorințele li se vor îndeplini și că nu vor avea parte de ghinion în noul an, românii păstrează cu sfințenie obiceiurile și tradițiile practicate de înaintașii lor.
În noaptea dintre ani, tradiția spune că este bine să se facă cât mai mult zgomot ca în felul acesta să fie alungate spiritele rele. Bătrânii susțin că dacă țin în buzunar o căpățână de usturoi vor fi feriți de duhurile necurate.
Foarte mulți români nu aruncă nimic din casă în ultima zi din an, nici măcar gunoiul, pentru că se spune că odată cu el este aruncat și norocul.
Asta în timp ce alții încearcă să nu intre în noul an cu datorii pentru că se spune că așa le va merge tot timpul. Din aceleași considerente aceștia nu împrumută bani sau alte lucruri rudelor și prietenilor.
În Ajunul Anului Nou, fetele nemăritate pun într-un vas cu apă un fir de busuioc sfințit, o ramură de măr din grădină și un ban, în speranța ca până în zori să își viseze ursitul.
Totodată, la miezul nopții foarte mulți români deschid larg ușile pentru ca anul vechi să plece și să îi facă loc celui nou.
Tot în noaptea de Revelion, îndrăgostiții au și ei ritualul lor și anume celebrul sărut sub vâsc de la miezul nopții. Acest obicei este practicat în întreaga lume și se spune că cei care se sărută sub vâsc în noaptea magică dintre ani, vor rămâne la fel de îndrăgostiți pe tot parcursul anului viitor.
Iar pentru cei care nu știu de ce se poartă roșu în noaptea de Revelion, ei bine, noi am descoperit că această tradiție a plecat tot dintr-o superstiție din bătrâni. Roșul este o culoare veselă care atrage energii pozitive. Potrivit bătrânilor, cel care poartă roșu în noaptea dintre ani va fi ferit de deochi și ghinion și va avea parte de un an bogat, plin de belșug.
O altă superstiție spune că în noaptea de Revelion nu se doarme pentru că cine ațipește va fi somnoros tot anul.
De asemenea, de Revelion foarte mulți români își pun în buzunar boabe de grâu și bani ca să aibă parte de belșug și spor în toate. Mai mult, aceștia se feresc să plângă în noaptea dintre ani, dar și în prima zi a Anului Nou, pentru că ei cred că lacrimile prevestesc necazuri și evenimente nefericite.
Citește și Superstiții pentru noaptea dintre ani. Ce să facă românii de Revelion, ca să le meargă bine tot anul