Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei. Ce trebuie să facă fetele necăsătorite pentru a-și găsi ursitul

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei. Cunoscut ca și Cel dintâi chemat, a primul care a răspuns chemării Domnului la apostolat. Ziua de 30 noiembrie când este cinstit este plină de tradiții și obiceiuri care vor trebui respectate cu sfințenie. Cea mai cunoscută și așteptată tradiție legată de noaptea Sfântului Andrei se referă la căsătorie.
Alina Costache
28 nov. 2023, 18:54
Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei. Ce trebuie să facă fetele necăsătorite pentru a-și găsi ursitul
Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei. Fetele singure trebuie să pună sub pernă o crenguță sau o ramură de busuioc dulce. Dacă cineva ia plantele în vis, înseamnă că fata se va căsători în curând. De asemenea, s-a păstrat tradiția ca toți credincioșii să pună grâu la încolțit într-un vas. În funcție de cât de mare va crește grâul până în ziua de Anul Nou, așa va fi anul viitor pentru persoana care l-a plantat.

Citește și: Târgurile de Crăciun transformă Capitala într-un oraş de poveste. Programul de anul acesta şi când se deschid

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

Tot de Sfântul Andrei s-a păstrat obiceiul ca gospodinele să întoarcă cu gura în jos cănile și oalele pentru ca strigoii să nu aibă unde să se adăpostească. Iar pentru ca aceștia să nu intre în casă, se aruncă bucăți de pâine în curte.

La prima oră a zilei Sfântului Andrei, puneți grâu la încolțit. Luați un vas, puneți puțin burete sau vată, umeziți, apoi așezați grâul. Udați din când în când pentru ca acesta să crească. Dacă în noaptea de Anul Nou, grâul va fi frumos și viguros, înseamnă că veți avea un an nou plin de prosperitate.

Pentru a ține strigoii la distanță, din bătrâni se pune la intrarea în casă dar și la ferestre usturoi. De asemenea, ungeți tocurile ușilor și ferestrelor tot cu usturoi. Aveți grijă să lăsați mereu o lumină aprinsă. Pentru a proteja animalele de farmece, puneți un fir de busuioc în apa acestora.

Noaptea Sfântului Andrei este momentul în care fetele necăsătorite își pot vedea ursitul. Tot ce trebuie să facă este să așeze busuioc sub pernă și se spune că fata îl va visa pe cel care îi este sortit. De asemenea, fetele care vor să-și vadă viitorul soț pregătesc „aluatul Indrei”, care se prepară din apă, făină și sare în cantități egale, care sunt măsurate într-o coajă de nucă. Se spune că cine mănâncă din acest amestec își vor visa ursitul.

Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Una din cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei este legată de grâul pus la încolțit. Grâul este considerat un simbol al belșugului, al prosperității. Indiferent că vorbim de tradiția păgână sau cea religioasă, această plantă este văzută ca sursa vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este mâncarea de bază.

Cel mai frecvent, grâul se pune la încolțit în ziua de 30 noiembrie, cea în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Dacă este, însă, să respectăm întru-totul tradiția, grâul se pune la încolțit în prima oră a zilei Sfântului Andrei. Așa-dar ar trebui ca pe data de 29 noiembrie să așteptați miezul nopții și apoi să începeți procedeul de semănare a grâului.

Toate muncile bucătăriei, începând de la tăiatul pâinii şi până la gătitul mancaurilor, trebuie terminate înainte de miezul nopţii. Pieptenele vine, de asemenea, ca obiect interzis de Sf. Andrei, aşa că toate coafurile vor fi făcute în ajun. Timpul este limitat, iar femeile trebuie să fie pieptănate pentru a două zi înainte de miezul nopţii.

Dintâi pieptenelui are echivalent simbolistic cu ghearele sălbăticiunilor şi de aceea trebuie pus sub sfoară, bine legat lângă celelalte obiecte casnice tăioase. Toate aceste obiceiuri funcţionează cu folos în satele din Maramureş iar oamenii spun că au fost şi verificate de-a lungul  sutelor de ani.

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie. Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roşie încă din 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat Ocrotitorul României.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...