Sfântul Dumitru este patronul păstorilor și garantul soroacelor, iar sărbătoarea este asociată cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului. În Dobrogea, se obișnuiește ca în ziua respectivă, flăcăii să se adune și să pornească prin sat cântând din fluiere și cavale, între ei se află și un fecior îmbrăcat ca o cadână, astfel capătă bacșișuri. Obiceiul se mai numește și „datina Saiegiilor”, potrivit traditii-superstitii.ro.
În tradiția populară se mai spune că cine va respecta sărbătoarea Sfântului Dumitru, va fi ferit de boli sau lovituri. Se spune că ziua de Sfântul Dumitru ne oferă o previziune asupra iernii ce urmează, iar vremea din această zi ar fi un indiciu al condițiilor meteo pe parcursul întregului sezon.
Dacă în noaptea respectivă, Luna strălucește pe un cer senin, iarna va fi blândă și frumoasă. În schimb, dacă cerul este acoperit de nori și plouă sau ninge, ne putem aștepta la o iarnă aspră, cu zăpezi bogate.
De asemenea, ciobanii așteaptă cu sufletul la gură să vadă care oaie se va scula prima. Se spune că dacă o oaie albă se va îndrepta spre vale, iarna va fi aspră, iar dacă o oaie neagră va urca dealul, iarna va fi ușoară.
În această zi, gospodinele merg cu mâncare la biserică pe care, apoi, le împart pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă. Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.
În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sânmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri și primejdii.
De Sfântul Dumitru nu trebuie folosit pieptănul. În caz contrar, vei atrage asupra ta necazuri și primejdii. Conform credinței populare, Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile financiare sunt lichidate, care au fost făcute cu șase luni în urmă.
Servitorii se tocmesc pentru diverse treburi și se strică stânele. Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor. La Sâmedru, se zice din bătrâni, că oamenii morți devin vârcolaci, strigoi și, ieșind din pământ, îi bântuie pe cei vii.