Pe data 8 noiembrie, în fiecare an, sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavril. Această zi este marcată de numeroase tradiții și superstiții, pe care oamenii trebuie să le știe. Arhanghelii sunt considerați protectorii vieții, ai sufletelor și ai credinței, iar în jurul acestei zile s-au format credințe populare ce reflectă legătura dintre spiritualitate și viața cotidiană a oamenilor.
În tradiția românească, Arhanghelii sărbătoriți pe data de 8 noiembrie se numără printre cei mai importanți. Arhanghelul Gavril a fost cel care a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească minunea nașterii Mântuitorului și, tot el a fost cel care a dus vestea lui Ioachim și Anei. În același timp, Arhanghelul Mihail este mai venerat decât Gavril, fiind văzut ca un simbol al biruinței și dreptății. În credința populară, se spune că dacă veghează la capul bolnavului, acesta moare, iar dacă se află la picioare, bolnavul va trăi.
În Bucovina, arhanghelii sunt sărbătoriți pentru că “ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora“. Totodată, în satele din Bucovina se fac pomeniri și praznice pentru cei morți. Fiind considerați protectorii Luminii, este recomandat ca pe data de 8 noiembrie să fie aprinse lumânări pentru cei care nu mai sunt. Tot în această zi, potrivit tradiției, este bine să se aprindă o lumânare și pentru cei vii, pentru a fi sănătoși și pentru a avea belșug în casă.
În zonele de munte, ciobanii făceau înainte o turtă mare din făină de porumb, considerată dătătoare de fertilitate. În dimineața zilei de 8 noiembrie, ciobanii o aruncau în târla oilor. Dacă aceasta cădea cu fața în sus era motiv de bucurie și semn de vremuri bune pentru ciobani, dacă cădea cu fața în jos era semn de mare necaz și vremuri grele.
În anumite regiuni din țară există obiceiul de a pregăti pâine și colaci, care sunt sfințiți și împărțiți celor săraci, fiind considerați o formă de binecuvântare și protecție. Se spune că cei care împart din belșug în această zi, vor fi feriți de necazuri și vor avea parte de prosperitate.
Potrivit superstițiilor, se spune că pe data de 8 noiembrie nu este bine să ceri bani împrumut. Totodată, se crede că nu este bine să mănânci până nu se termină Sfânta Liturghie. Cei care fac asta ar putea avea probleme de sănătate, stârnind furia lui Dumnezeu. O altă superstiție spune că nu este bine să uităm de sufletele celor adormiți, fiind păcat să ne zgârcim în a da alimente celor sărmani.
De asemenea, este păcat ca pe data de 8 noiembrie să te cerți sau să te superi. Potrivit unei superstiții, conflictele sau stările negative din această zi pot avea efecte nefaste asupra relațiilor și armoniei din familie.
Citește și: Destinația din România care este un colț de rai. Preotul Vasile Ioana o recomandă: „Aici beneficiem de pace”