Tradiții și superstiții de Ziua Crucii. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă

În fiecare an, pe data de 14 septembrie, credincioșii prăznuiesc Ziua Crucii, cea mai veche sărbătoare creștină închinată cinstirii lemnului sfânt.
Filip Stan
12 sept. 2024, 16:58
Tradiții și superstiții de Ziua Crucii. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă

Pe data de 14 septembrie, în fiecare an, credincioșii sărbătoresc Ziua Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci. Ziua marchează singura sărbătoare cu post aspru și rugăciune care are loc în fiecare an și este o ocazie de bucurie și reflecție spirituală profună, crucea reprezentând inima creștinismului, semnul dragostei și al salvării lumii din robia morții și a răului.

Ce nu ai voie să faci de Ziua Crucii. Tradiții și superstiții vechi

Înălțarea Sfintei Cruci marchează și două evenimente solemne: Aflarea Crucii și înălțarea ei în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului pe data de 14 septembrie 335 și aducerea Sfintei Cruci de la perși, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a așezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Pe data de 14 septembrie se ține post pentru sănătatea familiei, pentru spor și pentru bunăstarea gospodarilor. Comparativ cu alte sărbători creștine din calendarul ortodox, Înălțarea Sfintei Cruci se cinstește cu post, pentru că aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota. Astfel, Crucea s-a transformat într-un simbol al victoriei asupra morții și păcatului.  Duhovicii recomandă post negru pentru purificarea trupului și a sufletului, iar cei care nu reușesc, trebuie să se abțină de la carne, lactate și ouă, evitând consumul de usturoi, nuci, prune și pește, acestea având miez ce seamănă cu semnul crucii.

Înălțarea Sfintei Cruci este ziua care vestește finalul verii și începutul toamnei. Calendarul popular consemnează ziua și sub alte denumiri, precum Cârstovul Viilor și Ziua Șarpelui. Prima denumire este cunoscutăîn zonele sudice, viticole, iar a doua este legată de faptul că, din această zi, se crede că șerpii și alte reptile încep să se retragă în ascunzișurile subterane, hibernând până primăvara. La sate, se crede că șerpii se strâng la un loc, se încolăcesc și produc o mărgică numită piatră nestemată, ce folosește pentru vindecarea tuturor bolilor.

Citește și: Calendar ortodox 13 septembrie 2024. Sărbătoare mare: Sfântul Ioan de la Prislop, ocrotitorul celor aflaţi în nevoi. Rugăciunea către acest sfânt se rostește ori de câte ori te afli la greu

Tot în această zi sfântă, preoții sfințesc busuoicul, menta, măghiranul și cimbrul, care sunt considerate plante magice. Ele sunt păstrate de români în case și puse la icoane pentru a alunga spiritele rele și bolile. Totodată, busuiocul sfințit în această zi se pune în vasele de apă ale păsărilor pentru a alunga bolile, în lăutoarea fetelor pentru a nu le cădea părul și la streșinile caselor pentru a alunga răul.

Citește și: Părintele Vasile Ioana, îndrumări spirituale și nutriționale. Ce spune despre un anumit aliment: „A distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război”

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Companiile de tehnologie se orientează spre energie nucleară pentru centrele de date AI
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?