Tradiții și superstiții în a doua zi Rusalii. Ce nu e bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii. Tradițiile și superstițiile din popor de care românii țin cont în această zi.
Alina Costache
04 iun. 2023, 13:29
Tradiții și superstiții în a doua zi Rusalii. Ce nu e bine să faci în această zi de mare sărbătoare
Superstiții și tradiții în a doua zi de Rusalii

Ce să nu faci în a doua zi de Rusalii. Tradițiile și superstițiile din popor ne spun ce este interzis să facem, dacă vrem să nu avem parte de rele.

A doua zi de Rusalii, numită și Lunea Sfântului Duh este închinată Sfintei Treimi. În această zi, în unele zone ale țării sunt împărțite oale împodobite cu flori, care trebuie să aibă neapărat un colac cu lumânare deasupra pentru cei trecuți în neființă. Se mai împart și farfurii împodobite pentru cei vii.

Citește și: Calendar ortodox 4 iunie 2023. Cruce roşie, Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile). Rugăciune făcătoare de minuni către Dumnezeu – Duhul Sfânt

În alte zone, oamenii își împodobesc casele cu ramuri de tei sau de nuc. Aceștia au credința că acest lucru va alunga tot răul și bolile.

În Lunea Sfântului Duh sunt câteva lucruri pe care nimeni nu trebuie să le facă. Tradiția arată că nu trebuie să te cerți în această zi, iar despre cei care o fac se spune că vor fi „luați de Rusalii”. În această zi și alte nouă săptămâni nu se mai culeg ierburi pentru leacuri.

Se spune că nu ai voie să mergi pe câmp în această zi pentru că e posibil să te întâlnești cu ielele și să te pedepsească. Nu trebuie să intri în vie sau pe lângă păduri ori fântâni. Altfel, te-ai putea întâlni cu spiritele rele.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Rusalii. Rugăciunea care trebuie spusă de toţi credincioşii

O altă tradiție respectată cu sfințenie este să fie duse frunze de nuc sau de tei la biserică, acestea fiind simbolul limbilor de foc. Frunzele trebuie sfințite și mai apoi împărțite credicioșilor.

Se mai spune și că în a doua zi de Rusalii e bine să purtăm în sân frunze de nuc sau de tei sfimțite. La porțile cimitirelor trebuie întinse mese cu sticle de vin, flori și colaci. Preotul va oficia slujbe de pomenire pentru cei adormiți.

Ramurile de tei sfințite ar trebui păstrate pe tot timpul verii pentru că pot fi folosite în ritualurile de alungare a grindinii.

Cine lucrează de Rusalii va fi lovit de puterea ielelor. Copii trebuie spălați pe picioare cu săpun de casă pentru a fi feriți de toate relele.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Opt persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator într-un centru comercial din Zigong, China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'