Tradiții și superstiții la români în 2025. Obiceiul domnițelor de a pune busuioc sub pernă este unul foarte popular pe plaiurile mioritice. Această plantă este folosită în ritualuri religioase, precum sfințirea apei (aghiasma) și decorarea icoanelor. De asemenea, se zice că cine pune busuioc sub pernă își va visa alesul inimii.
Busuiocul nu este doar plantă aromatică folosită în bucătărie pentru a da gust bucatelor, ci are o simbolistică bogată în funcție de cultura și tradițiile în care apare. În Italia și Grecia, busuiocul simbolizează iubirea sinceră, în timp ce în Egiptul antic busuiocul era asociat cu viața de apoi.
Creștinii ortodocși consideră această plantă una sacră. O regăsim adesea în jurul icoanelor, fiind folosită și pentru sfințirea apei.
Legenda spune că busuiocul a crescut la piciorul Crucii lui Iisus, fiind descoperit de Sfinții Constantin și Elena. Se credea că această plantă are puterea de a deschide porți între lumi: cea a viitorului și cea a prezentului, dar și între lumea văzută și cea nevăzută.
De asemenea, înainte de creștinism, busuiocul era asociat cu zeițele iubirii și fertilității în tradițiile antice. După creștinare, busuiocul a fost adoptat și consacrat ca plantă sacră. În tradiția ortodoxă, este folosit la sfințirea apei și este considerat un simbol al purității și al harului divin, scrie Libertatea.ro.
De asemenea, busuiocul mai este folosit de tinerele românce ca să-și afle ursitul. Astfel, în ajun de Bobotează fetele nemăritate obișnuiesc să-și pună busuioc sub pernă pentru a afla cu cine se vor căsători. Se mai zice că dacă îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul. De asemenea, se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului.
Nu doar de Bobotează fetele apelează la această plantă ca să afle cine este alesul, ci și de Dragobete, adică pe 24 februarie, de Sânziene și de Sfântul Andrei.