Trafic de coşmar în Capitală, marţi dimineaţă, din cauza unui accident înfiorător. Un tânăr de 21 de ani şi-a pierdut viaţa.
Citeşte şi Şef de Poliţie mort într-un accident cumplit. Avea doar 24 de ani
Accidentul s-a petrecut în zona Fântânii Mioriţa din Capitală. Maşina condusă de tânărul în vârstă de 21 de ani a fost lovită în plin de un alt autoturism. În urma impactului, maşina tânărului a fost proiectată într-un copac. Din păcate, şoferul de 21 de ani a murit pe loc.
„În jurul orei 05:20, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe Şos. Bucureşti-Ploieşti. Din primele date, accidentul s-a produs pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, în zona Fântânii Mioriţa, conducătorul unui autovehicul în vârstă de 70 de a intrat în coliziune cu un autovehicul condus de un bărbat în vârstă de 21 de ani”, anunţă poliţiştii marţi dimineaţă.
Şoferul de 70 de ani a fost a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0.
Traficul a fost restricţionat pe benzile 3 de circulaţie, ambele sensuri, în zona producerii evenimentului. Poliţiştii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul.
România are cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație în UE. Conform datelor anunţate de Comisia Europeană, cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori), în timp ce România (cu 93 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalităţii. Media UE a fost de 44 de decese la un milion de locuitori.
„În condiţiile în care nivelul traficului a revenit la normal, trebuie să ne asigurăm că nu vom reveni la cifrele de dinaintea pandemiei privind mortalitatea în accidente rutiere. La nivelul UE, vom face tot posibilul, prin finanţare, legislaţie şi activităţi de sensibilizare, să ajutăm la livrarea unui ‘sistem sigur’ pentru o infrastructură mai sigură, vehicule mai sigure, folosirea mai sigură a şoselelor şi o îngrijire mai bună post-coliziune. Dar aceasta este o responsabilitate comună a statelor membre, a industriei şi a utilizatorilor drumurilor. Fiecare deces şi rănire serioasă pe şoselele noastre poate fi evitat”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.