Magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au admis ieri după-amiază cererea formulată de autoritățile italiene pe numele lui Lek Colaj.
„Instanța admite sesizarea formulată de Tribunalul Florența – Biroul Judecătorului pentru Cercetări Preliminare – doamna judecător Di Girolamo, pentru executarea mandatului european de arestare, în dosarul penal întocmit pe numele persoanei solicitate Lek Colaj. Constată că persoana solicitată Lek Colaj a consimțit la predare. Dispune predarea persoanei solicitate Lek Colaj către Tribunalul Florența, în vederea cercetării pentru trafic ilicit de substanțe stupefiante și apartenența la o asociere criminală transfrontalieră. Dispune arestarea persoanei solicitate pentru 30 de zile, în vederea predării către autoritățile judiciare italiene”, au precizat ieri magistrații ieșeni.
Mascații au întors pe dos vila lui Lek Colaj, pentru a vedea dacă albanezul are în casă droguri. Surse judiciare susțin că oamenii legii nu au găsit în casa albanezului decât o sumă de 4.000 de euro, pe care au indisponibilizat-o. La scurt timp, Colaj a fost ridicat și dus la audieri. În fața anchetatorilor, Lek Colaj și-a susținut nevinovăția, arătând că, de fapt, nu are nicio legătură cu suspiciunile magistraților italieni.
Totuși, marți, la ora 13:40, albanezul a fost reținut pentru 24 de ore, iar ieri, acesta a fost dus la instanță, cu propunerea de extrădare și cea de arestare preventivă. De remarcat este faptul că, potrivit legislației italiene, pentru comiterea unor infracțiuni de trafic ilicit de substanțe stupefiante și apartenența la o asociere criminală transfrontalieră, pedeapsa maximă este de până la 20 de ani de închisoare.
În urmă cu aproximativ 3 ani, Lek Colaj a fost trimis în judecată de DIICOT Timiș, sub acuzația de trafic de droguri. La prima instanță, acesta a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare, pentru complicitate la trafic internațional de droguri de risc.
„Inculpatul Lek Colaj, cu intenție, l-a sprijinit pe numitul A.M. să introducă în mod ilegal și să transporte pe teritoriul României, pe data de 26 aprilie 2017, o cantitate de canabis (30.217 grame fragmente vegetale-inflorescențe), creându-i acestuia condiții favorabile pentru realizarea faptei, prin asigurarea transportului cu mașina sa, din România, pâna la granița cu Serbia și, apoi, pe teritoriul Serbiei, până la granița cu România și așteptarea acestuia la aproximativ 1 kilometru de granița cu Serbia, în vederea preluării cu aceeași mașină”, au precizat procurorii DIICOT.
După condamnarea de la prima instanță, albanezul l-a contactat pe avocatul ieșean Sorin Dimitriu, pentru a-l apăra. După câteva luni, la Curtea de Apel Timișoara, albanezul a fost achitat în cele din urmă.