Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă primele acuzaţii în cazul accidentului de la Constanţa. În cauza constituită la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti privind accidentul aviatic produs în judeţul Constanţa constând în prăbuşirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol, procurorii au dispus, la data de 15 decembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 alin. 1 şi 2 Cod penal) şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 alin. 1 şi 3 Cod penal).
În continuarea cercetărilor, procurorii au dispus, extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă (prevăzute de art. 192 alin 1, 2, 3 Cod penal), având în vedere faptul că toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului au decedat.
Totodată, procurorul general Tiberiu Niţu a declarat miercuri că, deocamdată, nu a fost identificată cauza prăbuşirii elicopterului SMURD, precizând că dacă se va stabili că decesul celor patru persoane „nu s-a datorat unei fapte umane”, ci unei „împrejurări fortuite”, nu va fi nimeni tras la răspundere.
„Nu avem, în acest moment, cauzele producerii accidentului. Tocmai asta încearcă ancheta să elucideze. (…) Ancheta este în curs de desfăşurare. Din ultimele date pe care le am de la colegii noştri, au dispus începerea urmăririi penale şi cu privire la fapta de ucidere din culpă, şi activităţile se desfăşoară conform programării pe care şi-au făcut-o”, a spus Tiberiu Niţu.
Elicopterul SMURD la bordul căruia se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani, s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, potrivit ROMATSA, luni, la ora 16.16, la aproximativ 500 de metri de mal.