Potrivit demonstraţiei de pe Youtube, buretele ignifug reuşeşte să treacă testul după ce pirotehnistul, folosind o lampă de sudură, l-a aprins de mai multe ori, însă de fiecare dată flăcările s-au stins de la sine.
Citeşte şi: Incendiu în Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului, declaraţii şocante
Potrivit unui reprezentant al firmei, care s-a ocupat de tratamentul acustic al tavanului clubului, patronii au ales cea mai ieftină variantă de matrial de antifonare, chiar dacă s-au propus şi sisteme care să nu ia foc în câteva secunde. În plus, folosirea lemnului de brad aplicat peste buretele de antifonare nu a făcut altceva decât să amplifice flăcările.
La tratarea tavanului s-a folosit un burete absorbant cu o grosime de 30 de milimetri, lipit cu adeziv acustic, peste care s-a montat un tavan de lemn calculat pentru întârzierile de sunet. Acesta spune că patronii au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era prea scump. Mai mult, recent, reprezentanţii clubului au spălat buretele de pe tavan, cel mai probabil cu substanţe inflamabile.
„Materialul este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este în toate studiourile posibile din România, numai că e plan, că a fost mai ieftin. Fâşia nu e cofrajul ăla de ou, e un material plan, pur şi simplu. Noi am acoperit tot tavanul. Şi ulterior au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi. Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere, nu să îi dai foc. Şi la cine îi dai varianta RF, aia ignifugată, e prea scumpă, cu 35% mai scumpă. Normal se face pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect, dar nu au fost cerinţe în momentul în care s-a pus materialul. Deci acolo putea să vină orice firmă de construcţii să pună polistiren, care şi ăla e mai nenorocit. În spaţii publice, noi propunem spre exemplu pluta expandată care se aprinde în 30 de minute sau nu arde. Pe vremea respectivă erau doi proprietari, acum nu ştiu care cum mai sunt. Ulterior, s-a pus tavanul de lemn. Celebrul gard pe tavan. Şi acolo tot vorba de preţ a fost. Ăla e lemn de brad, cel mai ieftin, şi vopsit cu lavabilă. Am înţeles că acum o lună şi jumătate, două, au dat jos tot tavanul acela de lemn şi au spălat buretele de sus că era plin de fum. Nu am văzut până acum să speli buretele de pe tavan. Sper că nu l-au spălat cu solvent sau ceva că...”, a declarat reprezentatul companiei Luxory Media SRL, pentru Digi24.