Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii va stabili dacă în cazul fetiţei decedate după i s-a administrat antibiotic injectabil s-au respectat toate protocoalelel ce se impun în astfel de situaţii. În urma concluziilor, Ministerul Sănătăţii va face recomandări ca în cazul Maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi, a cărei conducere a fost demisă, după ce o gravidă a născut un făt care era mort de mai bine de 24 de ore.
O familie din satul vasluian Plopi acuză cadrele medicale de la Spitalul Municipal Huşi pentru decesul fetiţei lor în vârstă de patru ani, căreia i s-a administrat tratament antibiotic fără să fi fost testată în prealabil. Rudele povestesc că micuţa s-a simţit rău, i-au dat sirop pentru febră, dar fiindcă starea ei nu s-a ameliorat, au decis să cheme o ambulanţă. „Am ajuns la salvare. Ne-a întrebat asistenta de când îi e rău. I-am zis că de seara de la ora 20,00 respira mai greu şi o durea gâtul. I-am luat temperatura acasă, avea 39. Am ajuns la spital, ne-a luat o asistentă, i-a luat temperatura, avea 39. Imediat au pus-o în perfuzii, i-au făcut injecţie în venă cu ampicilină fără să o testeze sau să o consulte la plămâni. Am zis că ştiu ce fac, că sunt medici, că nu pot să îi comand eu. A început să se învineţească şi în momentul ăla am început să strig să nu lase fetiţa. Am sperat că o vor aduce la viaţă. Am întrebat-o pe doamna doctor cum este, dacă sunt speranţe să-şi revină. Dădeau din umeri şi mergeau cu capul în pământ şi nu spuneau nimic”, a declarat bunica fetei.
Conducerea Spitalului Municipal Huşi a demarat o anchetă în acest caz. „Este ceva dureros şi pentru familie, şi pentru noi. Doamna doctor de la pediatrie nu este om. Este foarte dureros să îţi moară un pacient. Fetiţa a venit în jurul orei 2,00 noaptea în stare gravă, cu insuficienţă respiratorie acută şi laringită. I s-a făcut tratament de urgenţă şi a intrat în stop cardio-respirator. I s-au făcut manevre de resuscitare. A fost chemat medicul de la urgenţă. Toată lumea a fost prezentă acolo. Copilul nu a fost testat pentru antibiotic, dar cazul a fost grav, pur şi simplu nu a fost timp”, a declarat dr. Emad Wassouf, director medical la Spitalul Municipal Huşi.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului a demarat, la rândul său, cercetări.
„Am dispus un control mixt la spitalul din Huşi, efectuat de Corpul de Control al Ministerului şi Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, în care verificăm modul în care au fost respectate protocoalele de asistenţă medicală sau nu. Este vorba de proceduri şi protocoale terapeutice pe care medicul ar fi trebuit să le respecte la internare şi în momentul în care i s-a făcut administrarea de antibiotic pacientei. Sunt proceduri standard pentru testare şi evident că medicul ar fi trebuit să le cunoască iar cursul trebuia urmat exact conform normelor pe care Ministerul Sănătăţii le-a stabilit’, a spus Bănicioiu la Antena 3.
El a adăugat că, deşi spitalele sunt administrate de autorităţile locale, cum e cazul la Huşi, ele trebuie să respecte întru totul normele pe care ministerul le stabileşte, norme care sunt obligatorii. „Medicul trebuie şi cunoaşte cu siguranţă (riscurile care apar dacă pacienţii nu sunt testaţi – n.r.) iar conducerile unităţilor respective, cum este şi managerul în acest caz, trebuie să aducă la cunoştinţa medicilor şi să se asigure că medicii ştiu toate protocoalele şi toate procedurile terapeutice. Nu există toleranţă faţă de vreun act de nerespectare a vreuneia dintre proceduri sau de conduită din partea personalului medical. Noi încercăm să preîntâmpinăm astfel de întâmplări nefericite. Vom acţiona rapid, ancheta va fi rapidă şi promptă”, a arătat ministrul Sănătăţii.
Se pare că medicul i-a administrat fetiţei antibiotic fără a verifica în prealabil dacă micuţa este sau nu alergică la medicamentul respectiv, motiv pentru care copila a intrat în şoc anafilactic.