Tragedia de la Matei Balş este tot mai mare, numărul morţilor s-a dublat deja. Ministerul Sănătății a fost informat, în această dimineață, despre două decese în rândul pacienților care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București în timpul incendiului din 29 ianuarie 2021.
În primul caz este vorba despre un bărbat în vârstă de 73 de ani, transferat după incendiu la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București. Pacientul a fost diagnosticat cu o formă severă SARS Cov-2 și prezenta multiple afecțiuni asociate.
În al doilea caz este vorba despre un bărbat în vârstă de 91 de ani, transferat după incendiu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr Victor Babeș”. Pacientul, care se afla în secția de ATI, a fost diagnosticat cu o formă severă SARS COV-2 și avea comorbidități.
În ambele cazuri, ancheta medico-legală va stabili cauzele decesului.
Starea de sănătate a pacienților afectați de incendiul care a avut loc la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București și care au fost transferați în alte unități sanitare:
Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București: 6 pacienți în stare stabilă.
Spitalul Universitar de Urgență din București: 2 pacienți. 1 pacient în stare stabilă (ATI), 1 pacient va fi externat astăzi, 6 februarie 2021.
Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București: 1 pacient în stare stabilă.
Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”din București: 5 pacienți. 1 pacient în stare gravă (ATI), 4 pacienți în stare stabilă.
Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București: 3 pacienți. 2 pacienți în stare stabilă. 1 pacient în stare stabilă, staționară (ATI).
Spitalul Militar Central din București: 2 pacienți în secția ATI, în stare staționară gravă, intubați/ventilați.
Spitalul Clinic Nr. 1 CF „Witting” din București: 2 pacienți, în stare stabilă.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București: 3 pacienti stare stabilă.
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București: 2 pacienți. 1 pacient în stare stabilă. 1 pacient intubat, în stare staționară, stabilă.
Spitalul Monza din București: 3 pacienți stare stabilă.
Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București: 44 de pacienți au fost relocați din pavilionul afectat de incendiu în alte secții ale spitalului.
În acest moment mai sunt internați 13 pacienți, 3 pacienți în stare gravă, 10 pacienți în stare stabilă.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat că au terminat, vineri, cercetarea la faţa locului în cazul incendiului de la Institutul „Matei Balş”, iar specialiştii de la INSEMEX Petroşani vor face expertiza tehnică pentru a stabili cauzele incendiului. Până în prezent, în acest caz au fost audiate 33 de persoane, cadre medicale, personal administrativ, poliţişti care au participat la intervenţie şi rude ale victimelor. Totodată, a fost finalizată procedura de stabilire a identităţii pacienţilor carbonizaţi.
Tragedia de la Matei Balş este anchetată de procurori. „În cursul zilei de astăzi, procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţerii din cadrul DGPMB Serviciul Omoruri şi Serviciul Criminalistic au finalizat cercetarea la faţa locului la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş„. Ca urmare a finalizării acestei activităţi, în cauză va fi dispusă efectuarea unei expertize tehnice de către INCD INSEMEX Petroşani, în vederea stabilirii cauzelor incendiului”, a transmis, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Al 12-lea deces în rândul pacienţilor transferaţi după incendiul de la Matei Balş
Conform sursei citate, la activitatea de cercetare la faţa locului au participat şi specialişti din cadrul acestui institut.
„Până la acest moment în cauză au fost audiate 33 de persoane, respectiv cadre medicale, personal administrativ, agenţi de poliţie care au participat la intervenţia precum şi rude ale victimelor. La Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” sunt în curs de efectuare 12 expertize medico-legale cu privire la pacienţii decedaţi, in vederea stabilirii cu certitudine a cauzei morţii. Procedura de stabilire a identităţii pacienţilor carbonizaţi în urma incendiului a fost finalizată – prin compararea probelor ADN”, au menţionat procurorii.
Totodată, au fost ridicate dispozitivele de stocare a imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere şi s-a dispus efectuarea unor percheziţii informatice asupra acestora, cu autorizarea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 2.
În acest caz, se continuă efectuarea de verificări şi cu privire la activitatea serviciilor de apărare contra incendiilor, de mentenanţă a instalaţiei electrice şi a celor de pază.