Tragedia din Apuseni. Şeful ISU Alba face DECLARAŢII HALUCINANTE despre accidentul aviatic

Structurile angrenate în căutarea avionului şi a victimelor accidentului produs la începutul săptămânii trecute în Apuseni au fost nevoite să apeleze la curieri pentru transmiterea unor informaţii sau a unor mesaje către echipajele de intervenţie, în condiţiile în care comunicaţiile, atât în releele telefonice, cât şi cele asigurate de STS au fost extrem de greu de folosit, a declarat, luni, şeful ISU Alba, colonel Dorel Sofica.
Alina Costache
27 ian. 2014, 18:40
Tragedia din Apuseni. Şeful ISU Alba face DECLARAŢII HALUCINANTE despre accidentul aviatic

De asemenea, comunicarea către salvatori a coordonatelor exacte ar fi permis ajungerea primelor echipaje în circa 3-4 ore, a subliniat acesta

„Terenul accidentat, împădurit, ceaţa densă şi întunericul au îngreunat foarte mult deplasarea şi căutarea. Comunicaţiile, atât în releele telefonice, cât şi cele asigurate de STS au fost extrem de greu de folosit, fiind nevoie şi de folosirea curierilor”, a spus luni şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Dorel Sofica, în cadrul unei şedinţe a Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Acesta a subliniat că, pe lângă întuneric şi ceaţa densă, a fost foarte greu şi prin prisma sistemelor de telecomunicaţii, în condiţiile în care caracteristicile terenului au făcut ca şi staţiile ISU, asigurate din releele STS, şi telefonia mobilă să nu poată fi folosite sau să fie folosită numai o anumită reţea. „S-a ajuns până acolo încât s-au folosit şi agenţi pentru transmiterea unor informaţii sau unor mesaje către echipajele de intervenţie”, a afirmat şeful ISU.

Potrivit acestuia, cu toate că s-a mobilizat un număr semnificativ de resurse şi mijloace, respectiv aproape 600 de oameni din patru judeţe – Alba, Cluj, Bihor şi Mureş – din cauza lipsei unor coordonate precise, localizarea în teren s-a făcut cu dificultate.

„Comunicarea către salvatori a coordonatelor exacte ar fi permis ajungerea primelor echipaje în circa 3-4 ore”, a declarat şeful ISU Alba, potrivit Agerpers.

Primele informaţii indicau o zonă de căutare de circa 200 de kilometri pătraţi, care, pe timpul deplasării echipajelor de intervenţii, a fost restrânsă pe baza unor indicaţii la un areal mai redus, de circa 10-15 kilometri pătraţi. Informaţiile furnizate spuneau că locul în care s-a prăbuşit avionul este în apropierea DN1R, pe partea dreaptă, la câteva sute de metri lângă limita judeţului Alba cu Clujul, dar echipajele, care au ajuns cu circa 15-30 de minute înainte de lăsarea întunericului, nu au constatat şi nu au găsit nimic, a menţionat Sofica.

Acesta a precizat că Grupa Operativă şi personalul de intervenţie al ISU Alba s-au deplasat aproape 130 de kilometri de la Alba Iulia până la limita de judeţ.

Încă din primele minute, au fost alertate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, Poliţia, Jandarmeria, a spus şeful ISU, care a adăugat că le-a cerut acestora să sune personalul silvic şi cetăţenii pentru a strânge informaţii despre eventualele zgomote pe care le-ar fi făcut avionul.

„Singura preocupare a fost o cursă contracronometru pentru a ajunge şi salva vieţile celor care se aflau în avion. Chiar dacă deplasarea, cum am constatat, în final, era orientată corect, a fost nevoie ca cei din teren să mai verifice încă vreo 11 informaţii date de către cetăţeni sau localnici privind posibile locaţii”, a mai spus acesta.

În opinia colonelului Sofica, conducerea intervenţiei din Centrul judeţean de comandă activat la ISU Alba a permis conturarea unei imagini operaţionale complexe, în timp real, oferind decidenţilor informaţiile necesare conducerii intervenţiilor, organizării cooperării efectivelor concentrate din cele patru judeţe.

Sofica a menţionat că timpul de deplasare mare este determinat de caracteristicile drumului şi de diferenţa de nivel de aproape o mie de metri. Numai parcurgerea traseului de la ISU la limita judeţului a fost de două ore, alte două ore fiind de la limita judeţului, în care forţele se aflau mobilizate, până la locul epavei.
„Deci peste patru ore, numai deplasarea”, a subliniat Sofica.

El a adăugat că deplasarea salvatorilor în pădure, în teren accidentat, circa 7-8 kilometri, presupune, de asemenea, un timp de 2,5-3 ore, pentru că aceasta s-a făcut cu scotocire, cu căutare în condiţii de vizibilitate aproape zero.

„Comunicaţiile întrerupte perioade lungi de timp, durata acţiunilor de căutare-salvare excesiv de mare şi nefurnizarea unor informaţii structurate eficient şi credibil către mass media ne-a pus în faţa unei crize mediatice gestionate prin preluarea comunicării la nivelul conducerii MAI”, a declarat şeful ISU Alba.

Acesta a apreciat că timpii operativi de alertare, deplasarea la locul intervenţiei, organizarea şi desfăşurarea căutării epavei şi salvarea victimelor sunt conforme cu distanţele şi condiţiile nefavorabile în care s-a acţionat.

„Mobilizarea exemplară a populaţiei şi cooperarea instituţiilor cu cetăţenii a fost firească şi a fost iniţiată din Centrul judeţean de conducerea intervenţiilor, prin autorităţile locale şi poliţie. Cercetările desfăşurate de instituţiile competente şi evaluarea detaliată a intervenţiilor vor permite clarificarea tuturor aspectelor legale şi îmbunătăţirea procedurilor pentru gestionarea unor astfel de urgenţe. Apreciez că este necesară realizarea la nivelul judeţului a unui dispecerat integrat pentru toate structurile de intervenţie. Este necesară dotarea echipelor de inrervenţie cu tehnică adecvată acestui tip de intervenţe – autovehicule de teren, echipamente de protecţie, telefonie prin satelit, sprijin aerian pentru căutarea supravieţuitorilor”, a declarat şeful ISU Alba.

Întrebat dacă vina o poartă STS şi ROMATSA, colonelul Sofica a răspuns că nu poată să judece activitatea celorlalte instituţii.

În ceea ce îi priveşte pe angajaţii ISU, Sofica a subliniat că nu are de ce să-şi învinovăţească oamenii.

„Toţi salvatorii au fost afectaţi că nu au ajuns mai repede”, a conchis colonelul ISU Alba.

Două persoane au decedat şi cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Vezi: Imagini de colecţie cu Adrian Iovan. Vezi cum arăta în primii ani de şcoală, lângă învăţătorul lui FOTO

Epava avionului şi victimele au fost descoperite de către trei săteni din Horea, judeţul Alba.

Citeşte şi: 

ADRIAN IOVAN a murit cu gândul la fiul său. Ce a strigat pilotul, cu ultimele puteri

Mărturii cutremurătoare de la locul tragediei din Apuseni: Studenta avea lacrimile îngheţate pe faţă VIDEO

Romaniţa, fosta soţie a lui ADRIAN IOVAN, ia o decizie CUTREMURĂTOARE cu câteva ore înainte de înmormântare

AURELIA ION, studenta moartă în accidentul aviatic, mesaj CUTREMURĂTOR pe Facebook

Cine trebuia să fie în locul studentei Aura Ion, în avionul care s-a prăbuşit în Apuseni FOTO

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Întâlnire la Kremlin: Vladimir Putin și Robert Fico discută probleme energetice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios