Specialişti în domeniul materialelor de construcţii au participat, marţi, la o dezbatere cu tema „Siguranţa la foc a lucrărilor de reabilitare termică”, şi au constatat că în România s-au făcut anvelopări cu polistiren ignifugat, în peste 95% din cazuri, adică material impregnat cu o substanţă care îl face rezistent la foc. Ei spun că practic însă, în România se foloseşte pe scară largă şi polistirenul neignifugat, mult mai ieftin, care arde ca o torţă.
„Cu doi ani în urmă am sesizat Inspectoratul în Construcţii că se vinde pe piaţă şi se foloseşte la anvelopări polistiren neignifugat. Nu s-a întâmplat absolut nimic, produsul se foloseşte în continuare”, a spus Sorin Cristea, consultant de specialitate din cadrul Liga Habitat.
Modul în care s-au folosit şi se folosesc la anvelopări aceste materiale periculoase, interzise teoretic, este simplu. „Se începe lucrarea cu un tip de polistiren şi se termină cu alt tip de polistiren”, a explicat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii (APMCP), potrivit libertatea.ro.
Marea problemă în caz de incendiu la anvelopele termice ale blocurilor nu ar fi doar flăcările, ci mai ales fumul, care este deosebit de toxic. Chiar dacă polistirenul ignifugat nu arde cu flacără, el se topeşte şi produce un fum care ucide, aşa cum s-a întâmplat în cazul clubului Colectiv. Iar cele mai multe blocuri au o singură ieşire sau două ieşiri – din care una este blocată.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 12 zile de la tragedie au decedat alte 23 de persoane, numărul victimelor ajungând, miercuri, la 50.
Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 35 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă cinci au decedat, unul în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda şi unul în drum spre Elveţia.
În spitalele din Capitală mai erau internate, marţi, 76 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 24 în stare critică şi gravă, alţi 29 de pacienţi fiind spitalizaţi în unităţi sanitare din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia, Elveţia şi Germania.