Tragedia din Serbia s-ar putea petrece și în România, la indigo, avertizează rectorul Univ. Babeș-Bolyai: „Societățile democratice sunt bolnave / În marile țări la care ne raportăm sunt lucruri care ne-au îngrozit”

O tragedie precum cea din Serbia ar putea avea loc și în România, oricând, avertizează din ce în ce mai mulți sociologi și psihologi. Săptămâna trecută, un elev cu tulburări psihice a ucis cu o armă de foc mai mulți colegi ai săi, profesori și paznici. 
Filip Stan
08 mai 2023, 19:02
Tragedia din Serbia s-ar putea petrece și în România, la indigo, avertizează rectorul Univ. Babeș-Bolyai: „Societățile democratice sunt bolnave / În marile țări la care ne raportăm sunt lucruri care ne-au îngrozit

Printre specialiștii care cred că un eveniment tragic precum cel din Serbia ar putea avea loc și în țara noastră se numără Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca.

În opinia sociologului, educația din familie și școala trebuie să intervină, pentru a pune accentul pe prevenție.

„Ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România, nu trebuie să trăim într-o iluzie. Important e cum ne comportăm pentru a preveni astfel de lucruri, sau dacă Doamne ferește apar, să avem reacții care să minimizeze consecințele.

Când ai acces la arme… și la noi foarte mulți au acces la arme de vânătoare, când copiii nu mai au toleranță la frustrare, nu mai există diferența între a fi asertiv și a fi agresiv”, a declarat Daniel David, la Digi.

 

Profesorul Daniel David: „Societățile democratice sunt bolnave în momentul acesta”

 

Cunoscutul sociolog susține că democrațiile au început să scârțâie și deja nu mai funcționează pe ideea de reprezentativitate.

„Vedem Serbia într-o cultură similară cu a noastră, de aceea suntem mai reactivi și mai șocați de ceea ce se întâmplă. În Serbia se întâmplă ce se întâmplă și în România. Serbia se află într-o stare de emancipare, unde instituțiile sunt slăbite. Când vii pe fondul unor instituții slabe, încă neconstruite după standarde moderne, apar astfel de lucruri. În toată lumea apar astfel de situații, important e la ce nivel le ținem și, foarte important, ce facem ca modalitate de reacție atunci când apar în general, în lume.

Mi se pare că societățile democratice sunt bolnave în momentul acesta. E o boală foarte gravă, iar boala e mult mai gravă în România, în Europa centrală și de est. Ce n-au înțeles societățile chiar mai avansate democratic e că s-a produs o ruptură fundamentală în anii 90, începutul lui 2000.

Puțină lume a conștientizat că, odată cu apariția internetului am intrat în a patra revoluție industrială. Internetul a venit și a atacat într-un fel toate fundamentele democratice, având acces la internet, democrația nu mai merge neapărat pe ideea de reprezentativitate, iar încrederea și adevărul au început să fie subminate.

Sunt schimbări fundamentale care au lovit în zona aceasta democratică. Democrația spera ca accesul la internet va lovi în societățile autoritare, dar trecerea merge în zona de anarhie, nu ai înlocuit o zonă autoritară cu una democratica, însăși democrația e sub asediu și nu a fost pregătită pentru acest lucru”, a explicat Daniel David, potrivit sursei citate.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai a subliniat că atacatorul de 14 ani din Serbia nu trebuie tratat ca o persoană normală, care a avut o reacție neobișnuită: „Cred că este o problemă psihică, cred că este vorba despre psihopatologie acolo.”

 

„România NEeducată”, un pericol pentru întregi generații

 

Potrivit profesorului, școala românească merge într-un puternic declin. De asemenea, el a mai criticat și modul în care se face educație în Occident.

„Copilul trebuie să înțeleagă valorile școlii. Nu putem vorbi de nivelul 0 de violență, important e să o ținem la nivel minim cu mijloc adecvat de prevenție. Școala românească nu e pregătită pentru astfel de fenomene. În România, schimbarea ne-a prins pe un fond educațional foarte scăzut, cu analfabetism funcțional și nivel de abandon școlar la nivel foarte ridicat.

Nu suntem ca celelalte țări unde democrația se îmbolnăvește, la noi boala e mai severă. Elementul cheie e deficitul în zona de educație. Educație e antidot la zona de manipulare, de fake-news.

Dacă nu ne trezim, nu doar noi, și țările vestice, mișcarea va fi spre o zonă de anarhie. Democrația trebuie să conștientizeze riscurile și problemele și să se reîntoarcă cu măsuri prin care să își prezerve poziția în societate. Nu cred că e un sistem mai bun ca democrația vestică, dar în marile țări la care ne raportăm sunt lucruri care ne-au îngrozit”, a mai transmis David.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'