Jurnalistul francez Frédéric Leclerc Imhoff a fost ucis după ce o maşină a fost atacată în apropiere de Sievierodoneţk, în timpul eforturilor de evacuare, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, pe contul de Telegram, luni, relatează The Guardian.
”Astăzi, vehiculul nostru blindat de evacuare urma să ridice 10 oameni din zonă, dar a fost asaltat de focul inamicului”, a afirmat Serghei Gaidai.
Refugiaţii din Ucraina, interdicţie de a intra în magazine. Unde a fost luată măsura controversată
El a mai spus că schijele obuzului ”au străpuns maşina blindată”, iar jurnalistul francez Frédéric Leclerc Imhoff, care realiza materiale despre evacuare, a fost rănit mortal.
De asemenea, oficialul ucrainean a precizat că o cască i-a salvat viaţa unui ofiţer de poliţie.
Luni dimineaţa, Gaidai a afirmat că au loc ”lupte grele” în timp ce trupele ruse au atacat oraşul prin mobilizarea întregului armament şi apărării aeriene şi au intrat în zonele de sud-est şi nord-est ale Ucrainei.
Cel puţin cinci civili, inclusiv o adolescentă de 14 ani, ucişi şi 16 persoane rănite în bombardamente ucrainene la Doneţk; Comitetul rus de anchetă acuză bombardarea a trei şcoli
Cel puţin cinci civili – inclusiv o fată în vârstă de 14 ani – au fost ucişi, iar alte 16 persoane au fost rănite luni, în bombardamente ucrainene la Doneţk, în estul separatst al Ucrainei, anunţă Comitetul rus de anchetă, relatează AFP.
”La 30 mai, forţe ucrainene au bombardat centrul oraşului Doneţk”, anunţă într-o postare pe Telegram Comitetul rus de anchetă.
Lupte grele în Ucraina. Rusia susţine că a ucis 300 de soldaţi ucraineni în ultimele 24 de ore
”Potrivit unor date preliminare, au murit cinci civili, inclusiv o adolescentă născută în 2009, iar 16 persoane au fost rănite”, anunţă Comitetul. Trei instituţii şcolare au fost atinse în bombardamente, acuză el.
Aleksei Kulemzin, şeful administraţiei proruse al oraşului Doneţk, aflat sub controlul separatştilor rproruşi din 2014, a anunţat pe Telegram că două fete în vârstă de 14 ani au fost rănite şi că una a murit.
Doneţkul este capitala de facto a ”republicii populare” omonime, în bazinul minier Donbas, în estul Ucrainei.
Regiunea ucraineană Doneţk, care se află – în parte – sub controlul unor separatişti proruşi din 2014, este vizată în confruntări armate aprige între forţe ucrainene şi forţe ruseşti.
Moscova şi-a concentrat forţele asupra regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk – în urma eşecului unei ofensive vizând Kievul şi Harkovul -, pe care vrea să le cucerească.