UPDATE: Starea celor doi răniţi în avalanşa din munţii Călimani este bună, iar salvamontiştii au reuşit să recupereze cu un elicopter şi trupul celui decedat.
UPDATE: Salvamontiştii au coborât de pe munte, cu un elicopter, cele două persoane rănite în avalanşa din Munţii Călimani. Operaţiunea de recuperare a victimei care a decedat continuă.
„Salvamontiştii au reuşit să evacueze cele două persoane cu probleme medicale rănite în avalanşa din Munţii Călimani, le-au adus la baza muntelui şi le-au predat ambulanţelor pentru transportul la spital. Întrucât în zona de creastă este vânt puternic, elicopterul nu va face joncţiunea cu salvamontiştii aflaţi la faţă locului, ci va intra în zona, pe vale, dinspre Nord, împreună cu un salvamontist pe care îl va prelua din Vatra Dornei încercând să recupereze trupului celui decedat”, au transmis, luni, reprezentanţii Salvamont Româna.
UPDATE: Salvamontiştii au ajuns, luni dimineaţă, la cele trei victime ale avalanşei care s-a produs în Munţii Călimani şi speră să le poată recupera cu elicopterul. Intervenţia terestră ar fi de durată şi, din cauza riscului de producere a avalanşelor, echipele ar fi în pericol. Cei doi răniţi au stat toată noaptea pe munte şi au nevoie de îngrijiri medicale, iar persoana decedată se află într-o zonă extrem de expusă riscului de producere a avalanşelor.
Salvamontiştii din judeţele Suceava, Mureş şi Harghita au analizat informaţiile primite pentru a identifica din ce judeţ se poate face cel mai sigur acces către zona evenimentului şi vor face o analiză a factorilor de risc din zonă.
Salvamontiştii vor interveni din această seară şi deja Salvamont Suceava se îndreaptă către zonă presupusă a evenimentului cu o echipă de şase salvamontişti. Şi salvamontiştii din Mureş au intrat în masiv cu o echipă de şase salvamontişti şi un snowmobil. La Topliţa este pregătită să intervină o echipă de salvamontişti harghiteni care aşteaptă informaţii de la echipele Salvamont din Mureş şi Suceava, scrie News.ro.
Temperaturile ridicate care se înregistrează şi peste noapte, stratul mare de zăpadă, zona aflată sub cod ridicat de producere a avalanşelor impun o atenţie mărită din partea salvamontiştilor, dar, din păcate, o evaluare corectă a riscurilor e imposibil de realizat din cauza întunericului.
Intervenţia salvamontiştilor este de risc maxim, precizează sursa citată.