Cel puțin 32 de persoane au fost ucise într-un incendiu care a transformat în scurm un centru de dezintoxicare din Langarud, un oraș din provincia Gilan de la Marea Caspică, situat în nordul Iranului. Cel puțin 16 victime au fost transportate la spital cu răni grave.
Citește și: Un templu budhist a rămas fără călugări, toţi fiind testaţi pozitiv la metamfetamine şi caterisiţi
Potrivit lui Esmail Sadeghi, judecătorul șef al provinciei Gilan, alte 16 persoane au fost transportate la spital în urma incendiului. Agenţia de presă oficială ISNA a publicat imagini cu flăcările care au cuprins centrul de dezintoxicare şi cu nori groşi de fum. Alte imagini arătau clădirea grav avariată.
„Directorul și alți posibili vinovați au fost arestați, astfel încât cauza incidentului să fie determinată cu mai multă precizie”, a precizat site-ul de știri Tasnim.
بمباران دفتر خبری فرانسه در غزه
الجزیره: هواپیماهای اسرائیلی دفتر #خبرگزاری_فرانسه و تعدادی از دفاتر خبری دیگر را در غزه بمباران کردند pic.twitter.com/Ag94ojOMhZ
— ایسنا جهان (@Isna_Int) November 3, 2023
Cauza incendiului nu a fost stabilită încă, dar Esmail Sadeghi a spus că o anchetă „este în curs”, potrivit rapoartelor locale. Investigațiile preliminare arată că focul ar fi pornit de un dispozitiv de încălzire folosit de rezidenții centrului. Instituția putea găzdui până la 40 de persoane, însă numărul victimelor arată că se aflau mai multe persoane în centru la momentul izbucnirii incendiului.
Iranul impune pedeapsa cu moartea traficanților de droguri, dar, în același timp, derulează și o serie de programe de dezintoxicare pentru dependenți. Se estimează că Iranul are cel mai mare număr de dependenți de droguri din lume, în condițiile în care țara se află pe o rută majoră de contrabandă pentru opiul cultivat în Afganistan.
Raportul din acest an al Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă arată că Iranul a făcut 47% din capturile globale de heroină și morfină provenite din Afganistan în 2020. Amnesty International a transmis, într-un raport din luna iunie, că Iranul a executat în acest an cel puțin 173 de persoane condamnate pentru infracțiuni legate de droguri, după „procese inechitabile”. Cifra a fost de aproape trei ori mai mare decât anul trecut, a precizat Amnesty International.