Tragedie la „Chefi la Cuţite”. La două luni distanță după ce Nosfe, care a participat alături de soția sa la „Chefi la Cuțite”, s-a stins din viață, a venit o altă veste dureroasă. Maestrul popular Dumitru Pop Tincu a murit și el, la vârsta de 67 de ani, după ce o bună perioadă de timp s-a luptat cu o boală grea.
Dumitru Pop Tincu a participat în ediția din 2020 a emisiunii „Chefi la Cuțite„, unde a impresionat juriul, dar şi telespectatorii, cu povestea sa de viață. „Din 1977, până astăzi, nu am lăsat portul tradițional. Aceasta este tradiția noastră, pe care o păstrăm și astăzi, din zona de unde venim, comuna Săpânța, de la Cimitirul Vesel. Este singurul loc în lume unde se râde de moarte. Sunt sculptorul Cimitirului Vesel din anul 1977. Daltoiesc lemnul, de la început și până la final. Reiau lemnul din rotund, tăiat din pădure, pus la uscat și încep lucrarea crucii. Textele sau poeziile, cum le zic eu, le fac eu”, povestea Dumitru Pop Tincu.
Anunţul trist a fost făcut public de Teofil Ivanciuc, celebrul ghid turistic din Maramureș. „Azi ne-a părăsit, după o grea suferință, marele meșter Dumitru Pop Tincu din Săpânța (25 august 1955 – 15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor și poet (…) cu nenumărate apariții media începând de la New York Times la BBC, cu expoziții de la Tel Aviv la Varșovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris. (…) Sincere condoleanțe îndureratei familii! Rămas bun, maestre!”, a scris Teofil Ivanciuc pe pagina sa de Facebook.
„Azi ne-a părăsit, după o grea suferință, marele meșter Dumitru Pop Tincu din Săpânța (25 august 1955 – 15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor și poet (…) cu nenumărate apariții media începând de la New York Times la BBC, cu expoziții de la Tel Aviv la Varșovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris. (…) Sincere condoleanțe îndureratei familii! Rămas bun, maestre!”, a scris Teofil Ivanciuc pe pagina sa de Facebook.
Cimitirul Vesel din Săpânţa este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Maramureş atât de români, dar şi de turiştii străini. Din anul, i-a fost dedicat şi un festival cultural organizat aproape anual, „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”.