Tragedie pe litoral. Un bărbatul a intrat în mare, la Constanța, să se răcorească, și nu a mai ieșit. Speriată, fiica lui le-a spus salvamarilor că nu îl mai vede, iar când salvamarii l-au găsit și l-au adus la mal, era deja prea târziu.
Medicii l-au resuscitat, dar, din păcate eforturile lor au fost zadarnice. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, victima are vârsta de aproximativ 80 de ani.
„Am fost solicitaţi să intervenim la un bărbat în vârstă de aproximativ 80 de ani, care a fost scos din apă, în stare de inconştienţă, de salvamari. La faţa locului am intervenit cu un echipaj de terapie intensivă mobilă şi cu un echipaj de prim ajutor. S-a executat protocolul de resuscitare pentru victimă, din păcate a fost declarat decesul acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU „Dobrogea”, Anamaria Stoica.
S-a dat alarma şi pe lacul Siutghiol. Alți doi tineri care se aventuraseră cu caiacul pe lacul Siutghiol au fost aduşi cu greu la mal de pompierii de la ISU! Caiacele celor doi au fost purtate în larg de valuri. Salvatorii atrag atenția că vântul și curenţii pot pune în pericol şi pe cei mai experimentați sportivi.
Deocamdată, steagul roșu nu este arborat pe niciuna dintre plaje, dar vântul a început să sufle destul de tare, ceea ce face ca marea să se agite la mal și să ridice valuri.
Citeşte şi
Doliu în fotbalul românesc! A murit Jackie Ionescu, fost mare antrenor la Poli Timișoara
Harta punctelor negre de pe litoral. Cele mai periculoase zone pentru înot sunt cele din apropierea digurilor, în special în Mangalia, Costineşti, Mamaia şi Constanţa.
Distracţia la mare trebuie să aibă, însă, şi reguli, ca să nu se transforme în pericol. „Să se respecte indicaţiile salvamarului, să nu se depăşească geamandurile înot, să respecte semnificaţia steagurilor înălţate de salvamari”, spune Gelu Vătămănescu, şeful salvamarilor Eforie.
Steagul galben cu roşu înseamnă că zona este supravegheată de salvamari. Cel galben – că au voie în apă doar înotătorii experimentaţi, iar roşu – scăldatul interzis. De la nord la sud, litoralul este plin de locuri primejdioase. Curenţi puternici se formează şi aproape de mal. Iar în larg apar alte pericole.
„Până în linia geamandurilor, zona este de siguranţă, după linia geamandurilor, zona este pentru ambarcaţiuni cu motor. Deci este un pericol”, spune Valentin Ivan, salvamar Mamaia.
Cele mai periculoase zone pentru înot sunt cele din apropierea digurilor, în special în Mangalia, Costineşti, Mamaia şi Constanţa. Aici apar cel mai des curenții rip, curenţi foarte periculoși, chiar și pentru cei mai buni înotători însă există semne cu ajutorul cărora îi puteţi recunoaşte. Aceştia se formează de regulă, în apropierea ţărmului şi produc acea spumă albă pe care cu toţii o vedem în anumite zone de la mare. Aşa că putem să ne dăm seamă când nu este cazul să ne aventurăm.
18 turişti au murit anul trecut, iar 43 au fost salvaţi în extremis din valuri anul trecut, în sezonul estival. Imagini dramatice au impresionat o ţară întreagă în august 2023: turiştii de pe plaja din Mamaia au format un lanţ uman ca să scoată din marea agitată salvamarii care încercau să scoată din valuri mai mulţi înotători imprudenţi. Trei dintre ei nu au mai putut fi salvaţi.