Un turist de 72 de ani s-a înecat în mare chiar sub ochii nepoților săi. După ce s-a luptat câteva minute bune cu valurile mării, bărbatul a cedat și din păcate a fost scos din apă în stop cardio-respirator.
Citește și Incredibil! Suma derizorie pentru care un salvamar își riscă viața pe litoralul românesc
Potrivit ISU Constanța, la fața locului au intervenit mai multe echipaje de prim-ajutor, precum și elicopterul SMURD, însă pentru bunicul de 72 de ani nu s-a mai putut face nimic.
Din nefericire, echipajul medical a declarat decesul bărbatului.
Acum, familia bătrânului cu care acesta plănuia să petreacă o vacanță de vis la mare se pregătește de înmormântare.
Tragedia vine la doar câteva zile, după ce o femeie de 33 de ani din Constanța a fost găsită spânzurată în camera unui hotel. O cameristă care venise să facă curățenie a găsit-o. Tânăra se cazase cu o seară înainte.
”La data de 18 iulie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța- Secția 3 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că, intr-un imobil din municipiul Constanța, a fost găsită o femeie decedată prin spânzurare.
Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind identificată o femeie, de 33 de ani. Personalul medical a declarat decesul acesteia”, a transmis IPJ Constanța.
Polițiștii au deschis dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă. Din primele informații, tânăra nu a lăsat niciun bilet în care să explice motivul acestui gest șocant.
Litoralul românesc ascunde o capcană periculoasă care îi poate împinge pe turiști la un pas mai aproape de a-și pierde viața.
Un profesor de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București a explicat într-un videoclip din seria Doza UB de Știință care este unul dintre cele mai mari pericole de pe litoralul românesc. Este vorba despre curenții rip care trag oamenii în larg cu viteze mari și care produc anual decese.
„Acești curenți sunt formați în anumite condiții specifice, printr-o combinație de morfologie submersă, deci de relief submers și de hidrodinamică, deci de comportament al valurilor și amintim aici anumite înălțimi, anumite perioade și anumite direcții ale valurilor”, explică profesorul Florin Tătui.
„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți, spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, e adevărat – cu viteze destul de mari.
În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți și abia după aceea să înotăm spre plajă”, a continuat acesta.
Profesorul susține că gradul de conștientizare în rândul românilor este redus, lucru care duce anual la numeroase tragedii.
„Trebuie să începem o discuție foarte serioasă la nivelul societății românești, legată de prezența acestor curenți rip, de faptul că trebuie să acceptăm acest lucru – că acești curenți există pe plajele românești – și de modalitățile prin care putem crește gradul de conștientizare a publicului larg în legătură cu pericolele exercitate de acești curenți și de soluțiile pe care trebuie să le aplicăm în viitorul foarte apropiat.
Majoritatea salvamarilor cunosc foarte bine locurile în care se formează acești curenți rip. Deci, practic, dacă ești un turist și ajungi pentru prima dată într-un anumit sector de plajă, cel mai bine ar fi să ai o scurtă discuție cu salvamarul din zona respectivă și să-l întrebi despre eventualitatea de producere în ziua respectivă a unor astfel de curenți”, îi sfătuiește profesorul Tătui pe turiști.