O prima tragedie este aceea a crimei de la poligon, scrie click.ro.
1. Intructorul ucis de elev 31 martie 2015
Un tânăr în vârstă de 24 de ani a vrut cu orice preţ să moară, însă a ales să ia cu el în pământ şi un om nevinovat. Două familii îndoliate şi multe întrebări fără răspuns, asta a lăsat în urmă Cristian Pop, al cărui gest a cutremurat o ţară întreagă.
Tânărul, care locuia cu familia sa într-o casă modestă din comuna Pantelimon, a ales să moară şi a făcut tot ce a putut pentru a-şi duce planul la îndeplinire. Cristian a plecat de acasă spre poligonul de pe Şoseaua Olteniţei, unde avusese grijă să îşi facă din timp programare pentru o şedinţă de trageri. Cel care a avut ghinionul să fie lângă el, atunci când a pus mâna pe armă, a fost instructorul Nicolae Tănase, de 56 de ani, managerul Complexului de Tir UTI.
Citeste si Victimele din Colectiv, COMEMORATE, miercuri seară, în faţa clubului
Un ghinion cu atât mai mare cu cât instructorul Tănase nici măcar nu trebuia să fie la muncă în ziua fatidică. Instructorul a fost ucis de către cursant, în poligonul din UTI de pe Şoseaua Olteniţei din Bucureşti. Criminalul l-a împuşcat pe directorul de poligon de trei ori, după care s-a sinucis. Tatăl tânărului a declarat că Cristian a lăsat un bilet în care scris că se simte inutil și că vrea să moară.
2. Pilotul planorului dispărut în munţi, găsit după trei luni
6 august 2015. În seara zilei de 6 august, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de ROMATSA despre faptul că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.
Considerat cel mai bun pilot de planor de distanţă din România, Mircea Crăciun a fost căutat săptămâni în şir în zone din judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Argeş, Buzău, Bacău, Vrancea, Prahova, cu echipe mixte formate din salvamontişti, vânători de munte, pompieri, pădurari, jandarmi montani şi voluntari, însă fără niciun rezultat. Abia la trei luni de la incident, echipele de căutători au descoperit rămăşiţe din trupul pilotului.
Planorul care a fost dat dispărut în munţi în 6 august a fost descoperit în judeţul Braşov, la două ore de cabana Postăvarul. La scurt timp de la această descoperire, echipe de căutare au găsit şi cadavrul pilotului care se afla în vară la bordul aparatului de zbor.
Mircea Crăciun era un pilot în vârstă de 56 de ani, cu mare experiență, şi care executa un zbor privat. Planorul cu care a zburat îl închiriase de la o firmă din străinătate şi îl testa pentru prima dată după asamblare, iar Aeroclubul Braşov l-a ajutat să se înalţe pentru a-şi lua zborul.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, la căutările pilotului planorului dispărut au participat peste 1.000 de pompieri, jandarmi, poliţişti, militari, salvamontişti şi voluntari, cu aproape 200 de mijloace de intervenţie.
3. Doi morţi, după un salt mortal la Clinceni
18 octombrie 2015. Apreciatul instructor de parașutism Adrian Constandache a fost la un pas de moarte după un salt în aer la Clinceni. Din păcate, doi oameni şi-au pierdut viaţa în urma incidentului care a avut loc deasupra aeroportului Clinceni.
În 18 octombrie 2015, Adrian Constandache a sărit de la aproape 4.000 de metri înălțime în tandem cu o sportivă. În parașuta lor a intrat din greșeală un alt parașutist. Incidentul a făcut ca toți cei trei să cadă de la o înălțime de 100 metri. Celălalt bărbat, dar și sportiva care era cu Adrian Constandache au murit. Pentru fată, handbalista Andreea Nica (27 de ani) acesta era primul salt cu paraşuta.
Andreea Nica era portar al echipei de handbal feminin CSM Unirea Slobozia, iar visul de a juca în prima ligă cu formaţia de club s-a împlinit în vara anului 2014.
Handbalista se programase pentru primul salt cu paraşuta din viaţa ei, pe ultimul loc găsit liber, ea fiind afectată şi vrând „să se elibereze” după un meci în care victoria echipei sale a fost ratată în ultima clipă.
Tânăra de 27 de ani a fost dusă de urgenţă la Spitalul Universitar, dar nu a supravieţuit. Ea a sărit cu instructorul Adrian Constandache, iar după ei a făcut saltul Dan Floroiu.
Acesta din urmă ar fi sărit prea devreme şi s-a ciocnit de instructor şi de tânără, la o înălţime de 100 de metri, toţi trei părbuşindu-se pe pământ. Floroiu a intrat în stop cardio-respirator şi a decedat la locul accidentului.
Dan Floroiu, în vârstă de 49 de ani, era din Galaţi şi locuia la Iaşi, potrivit paginii sale de Facebook. Era managing partner la o firmă de IT din Iaşi.
Singurul supravieţuitor, paraşutistul Adrian Constandache, în vârstă de 43 de ani, este de origine din Timişoara, unde a urmat cursurile Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, dar s-a stabilit la Eforie Sud. Are doi copii. Potrivit reprezentanţilor Aeroclubului Bucureşti, instructorul avea o experienţă de 4.000 de salturi, iar celălalt paraşutist, de circa 100 de salturi.
4. Tinerii handbalişti morţi în accidentul de autocar
15 noiembrie 2015. Un grav accident de circulaţie a avut loc în judeţul Buzău, la ieșirea din Râmnicu Sărat spre Focșani.
Citeste si INCENDIU COLECTIV. Încă un rănit a murit. Bilanţul a ajuns la 63
Un autotren plin cu cherestea s-a răsturnat peste un microbuz în care călătoreau componenții echipei sportive CSU Târgoviște. În urma impactului trei persoane au decedat, iar zece au fost rănite. Cele trei persoane decedate sunt handbaliști care stăteau pe bancheta din spate a microbuzului. Este vorba despre: Daniel Mandu (25 de ani), Daniel Pârloagă (20 de ani) și Robert Bucă (19 ani) au decedat. Antrenorul Aurel Iancu s-a ales cu o fisură craniană, iar alţi zece pasageri ai microbuzului au ajuns la spital cu răni grave.
Martori aflaţi în trafic la momentul producerii accidentului declarau că şoferul microbuzului ar fi oprit pe marginea drumului după ce ar fi sesizat o problemă la motor, iar şoferul autocamionului încărcat cu cherestea nu l-ar fi văzut la timp, autovehiculul de mare tonaj lovind violent maşina cu handbalişti şi târând-o zeci de metri până într-un şanţ de pe DN 2 (E 85), pe sensul dinspre Focşani spre Buzău.
Martorii susţineau că, în momentul în care a coborât din autocamion şi a văzut ce s-a întâmplat, şoferul maşinii încărcate cu lemne a leşinat, fiind preluat de o salvare SMURD şi transportat la spital.
5. Doliu naţional pentru tinerii morţi în Colectiv
30 octombrie 2015. De departe, cea mai mare tragedie a anului 2015, dar şi din ultimii 20 de ani, este cea petrecută în clubul Colectiv, din Capitală.
63 de tineri sunt trecuţi în acest moment pe lista îndoliată din clubul Colectiv. Incendiul s-a declanşat în timpul unui concert gratuit al trupei „Goodbye to Gravity”, după ce artificiile folosite în timpul spectacolului au aprins buretele poliuretanic. Din tavan au început să cadă „mingi de foc” pe cei aflaţi în club. Oamenii s-au îmbulzit şi s-au călcat în picioare pentru a scăpa din clubul groazei.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar în drum spre spital a mai murit o persoană. În trei săptămâni de la tragedie au decedat alte 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, marţi, la 63.