Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Economist Conferences Bucharest Summit, că procesul de reducere a numărului de salariaţilor bugetari va continua, România urmând să-şi fixeze acest număr la 1,1 milioane până la sfârşitul anului 2012, transmite Mediafax.
„Acest proces (de reducere a personalului bugetar – n.r.) va continua, România urmând să-şi fixeze numărul de salariaţi la stat în jurul a 1,1 milioane, coborând de la 1,4 milioane până la sfârşitul anului 2012”, a spus Băsescu.
El a arătat că, de la 1 ianuarie 2010 până în octombrie 2012, numărul de bugetari s-a redus cu 180.000, cu o medie de 5.000 de bugetari pe lună.
„În obiectivul nostru de degrevare a costurilor de funcţionare a statului, de anul trecut de la 1 ianuarie şi până luna trecută, numărul de salariaţi bugetari s-a redus cu 180.000 în România. într-un proces la început mai brutal, pe urmă mai lent, dar consecvent, cu cifre de peste 5.000 de persoane pe lună”, a spus şeful statului.
Traian Băsescu a spus că procesul gradual de reducere a personalului se desfăşoară în momentul de faţă mult mai puţin dureros decât ruptura din mai 2010.
„Este un proces care continuă, şi aş spune continuă destul de echilibrat, cu creşterea numărului de locuri de muncă în activităţile economice directe, locuri de muncă generate de industrie, servicii şi investiţiile bugetului de stat”, a spus Băsescu.
Şeful statului a precizat că România şi-a văzut costurile uriaşe de funcţionare a statului odată cu declanşarea crizei economice, în condiţiile în care niciun politician român nu a fost conştient de reformarea statului până la izbucnirea crizei.
„O prioritate despre care din păcate sunt nevoit să vorbesc aproape la fiecare ieşire publică e legată de reforma statului. Probabil că nimeni sau niciunul dintre politicienii români nu au fost conştienţi de nevoia de reformare a statului până la izbucnirea crizei. Cu această ocazie ne-am văzut costurile uriaşe de funcţionare a statului în raport cu veniturile noastre. Tot cu această ocazie ne-am văzut costurile uriaşe cu programele de protecţie socială, costuri disproporţionate în raport cu veniturile bugetului de stat. De aceea, procesele de reformă a statului şi de reformare a sistemelor de protecţie socială sunt priorităţi şi, după cum bine ştiţi, nu vă vorbesc de priorităţi pe care le avem în viitor, ci aceste reforme sunt în plin proces de implementare”, a spus şeful statului.