„Cu prilejul sărbătoririi Înălţării Domnului, aducem omagiul nostru memoriei Eroilor Români care, prin faptele lor de arme, cu demnitate şi curaj, şi-au vărsat sângele pentru apărarea statului român, pentru întregirea neamului, a credinţei creştine, pentru libertatea poporului român, pentru integritatea şi suveranitatea României de astăzi. Sacrificiul lor reprezintă modelul suprem al dragostei de ţară. Suntem datori ca, astăzi, în zi de sărbătoare, să cinstim memoria Eroilor Neamului, să privim cu respect către trecut şi să le apreciem jertfa, păstrându-le vie amintirea în sufletele noastre”, se arată în mesajul preşedintelui, potrivit Agerpres.
De Ziua Înălţării Domnului este celebrată Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostaşi căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele ţări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora.
În România, care a pierdut în prima mare conflagraţie a secolului XX aproape un milion de militari şi civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.