În urma şedinţei cu structurile de securitate naţională, convocată de preşedintele Traian Băsescu, în contextul situaţiei din Ucraina, s-a stabilit că:
– România nu este afectată direct de situația din Ucraina și nu există riscuri imediate la adresa securității naționale a țării;
– România nu ridică gradul de alertă al structurilor de securitate națională;
– România va continua să fie activă în relațiile cu aliații săi în discuțiile privind evenimentele din Ucraina; președintele României, domnul Traian Băsescu, a mandatat reprezentanții statului român să prezinte poziția de principiu a României în dezbaterile ce urmează pe această temă în structurile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și ale Uniunii Europene (UE);
– România va monitoriza, în continuare, cu maximă atenție, atât situația din Ucraina, cât și evoluțiile separatiste din Republica Moldova.
Concluziile au fost publicate pe site-ul precidency.ro.
Traian Băsescu a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că urmăreşte cu deosebită atenţie evenimentele în derulare în Peninsula Crimeea, dar şi din regiunea Harkov, Donetsk şi Odessa.
MAE: România, profund preocupată de deteriorarea situaţiei din Crimeea
Băsescu insistă asupra faptului că orice diferend politic între administraţia regională a Crimeii şi puterea centrală a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forţă, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituţionale ale Ucrainei.
România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin a cerut sâmbătă Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus) să aprobe ‘recurgerea la armata rusă în Ucraina’ până la normalizarea situației, potrivit Agerpres. Consiliul a aprobat cererea în cadrul unei ședințe extraordinare.