Traian Băsescu a fost amendat de CNCD. Ce declaraţie i-a atras sancţiunea fostului preşedinte

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu 5.000 de lei, potrivit unui comunicat emis miercuri de CNCD.
Filip Stan
02 feb. 2022, 14:38
Traian Băsescu a fost amendat de CNCD. Ce declaraţie i-a atras sancţiunea fostului preşedinte

Amenda aplicată de CNCD fostului preşedinte Traian Băsescu vine după ce acesta a făcut afirmaţii legate de „grupările țigănești de tip mafiot”, făcute în contextul valului infracţional din timpul pandemiei.

„Afirmațiile postate de Traian Băsescu, care fac legătura dintre apartenența etnică și infracționalitate, („clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile țării”, “grupările țigănești de tip mafiot”) reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, se precizează în comunicat.

Pentru aceste afirmații, actualul europarlamentar PMP a fost sancționat cu o amendă de 5.000 de lei, hotărâre luată cu unanimitate de voturi.

Declaraţia integrală a lui Traian Băsescu

,,Peste şase luni va fi prea târziu!

Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au auto-atribuit împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă.

Grupările de spărgători profesionişti de locuinţe specializate, în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere şi devalizarea locuinţelor în doar câteva minute, îşi fac tot mai simţită prezenţa prin creşterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite.

Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine ,se mişcă şi ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale după ce s-au specializat în Europa.

Grupările ţigăneşti de tip mafiot, care încep să-şi împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac şi ele simţită prezenţa cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acționa reţelele de cerşetori.

Citeşte şi: Primele ipoteze ale legiştilor în cazul morții lui Valentin Gherebe, fondatorul Anonymous

Deşi există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta şcolii, dar nu suntem departe.
Violenţa în spaţiul public a devenit un fapt divers cotidian care până acum câteva luni era o raritate.

În acest timp, poliţia şi jandarmeria nu acţionează pentru că pur şi simplu nu au informaţii. Cei 2500 poliţişti de proximitate nu au cum să acopere toată ţara, iar falnica şi bine plătita poliţie locală, raportează primarului despre gropile din asfalt şi ocoleşte cu mare grijă zonele mafiei ţigăneşti sau cartierele unde spargerile de locuinţe au devenit frecvente.

Iar peste toate, ori de câte ori în temperaturi ridicată a unei intervenţii în forţă un jandarm sau un poliţist reacţionează mai bărbăteşte, să te ţii critici şi înfierări la adresa instituţiilor statului şi a oamenilor plătiţi să impună legea în stradă, dacă este nevoie făcând uz de forţă şi de armă.

Când văd un poliţist sau un jandarm lovit de un infractor, parcă am impresia că statul însuşi a primit un pumn în plină figură, dar societatea îi cere statului să răspundă proporțional la violenţa infractorului. Iar infractorul nu stă pe loc , pentru ca statul să-I răspundă proporțional. Ori mai loveşte odată, ori fuge şi lasă statul fără răspuns proporțional.

Oare grupările de crimă organizată acţionează proporțional cu puterea victimei de a se opune când cer taxă de protecţie sub ameninţare, când sparg şi jefuiesc locuinţe, când înşală şi şantajează tinere cărora le distrug viaţa forţându-le să se prostitueze, când tâlhăresc în plină stradă bătrâni sau femei care numai ce au scos banii de la bancă sau din bancomat, când ocupă fără aprobare spaţiul public pentru a-şi desfăşura reţelele de cerşetorie?

Nu mai avem prea mult timp. Poliţiile locale trebuie să devină un partener al Poliţiei Naţionale. Trebuie să transmită zilnic la Inspectoratele de Poliţie informaţii despre grupări infracţionale din comunitate, despre distribuitorii de droguri care circulă prin cartiere mai ceva ca poştaşii, trebuie să se implice în asigurarea siguranței cetăţeanului.

Dacă Ministerul de Interne va continua să rămână desprins de informaţia din teritoriu, în lipsa căreia nu poate acţiona, este posibil ca peste 6 luni să ne fie frică să ieşim pe stradă după căderea întunericului, sau să avem teamă a ne părăsi ziua locuinţa de frica spărgătorilor.

Dacă acum nu cerem şi nu lăsăm Poliţia şi Jandarmeria să neutralizeze fără menajamente grupările de crimă organizată, folosind mijloace proporţionale cu răul făcut victimelor, pentru a instaura legea şi ordinea publică în stradă, peste şase luni va fi prea târziu.”.

Citeşte şi: Poliţistul a ucis-o pe Raisa pe o trecere de pietoni din Bucureşti va fi supus unui test poligraf. Fetiţa rănită în acelaşi accident va fi audiată la domiciliu

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de Sebastian Stan. A luat fața marilor vedete la Oscar
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Furtuna Eowyn lovește Irlanda și Irlanda de Nord: avertizări cod roșu și măsuri extreme de siguranță
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin