„Două mandate de deputat în 1992-1996 și 1996-2000, deci după 16 ani (sunt — n.r.) din nou în Parlament. (…) Nu aș putea spune că viața parlamentară era la fel de monotonă ca cea din ziua de azi. Îmi aduc aminte, în cele două legislaturi cât am fost în Camera Deputaților, se dezbăteau legile pe articole în plen și erau dispute, erau dezbateri pe fiecare articol. Acum înțeleg că e o zi în care nici nu știu ce votează, dar votează. Cu certitudine cred că legile ar trebui dezbătute în plen, și nu într-o comisie, să vii și să votezi fără să știi ce ai votat”, a declarat acesta, luni, la Senat, după îndeplinirea formalităților necesare preluării mandatului obținut în urma alegerilor desfășurate pe 11 decembrie.
Traian Băsescu a adăugat că prima lege pe care se gândește să o inițieze în calitate de senator ar putea fi legată de anularea taxei pentru actele de cetățenie pentru cetățenii Republicii Moldova care cer cetățenie română, motivând că „este inadmisibil să aibă o taxă de 550 de euro un amărât din Republica Moldova”.
Întrebat dacă își dorește să fie liderul grupului senatorilor PMP, Traian Băsescu a replicat: „Nu, exclus”.
„Acum, când nu se discută Constituția, toți politicienii or să vă spună să dispară imunitatea. Va trebui să vedem când se discută revizuirea Constituției câți mai spun să dispară imunitatea”, a spus Traian Băsescu.
În ce privește viitorul prim-ministru, Traian Băsescu a declarat că „nu există dubii” în privința faptului că acesta va fi desemnat de către majoritatea formată din PSD și ALDE, însă a susținut că nu știe cine ar putea să fie viitorul premier. Despre faptul că Elena Udrea, candidat independent pentru un mandat de deputat, a pierdut alegerile parlamentare, Băsescu a comentat: „Mi se pare ca la alegeri nu a intrat niciun candidat independent”, arată Agerpres.
Întrebat cum i se pare prima zi la Senat, Traian Băsescu a replicat: „Cu răceală. Încă nu mi-a trecut răceala”.
Traian Băsescu a venit la Senat luni, în jurul orei 14,30, pentru a îndeplini formalitățile necesare preluării mandatului obținut în urma alegerilor desfășurate pe 11 decembrie.
Începând cu ora 10,00, senatorii au fost așteptați de către personalul tehnic al Camerei Superioare a Parlamentului pentru a-și prelua mandatele. Până la momentul transmiterii acestei știri, aproximativ 80 de senatori dintre cei 136 au îndeplinit procedura legală.