Traian Băsescu a anunţat iniţial că va semna decretul de promulgare a Legii Referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59. Este prima oară când un şef de stat decide să facă un asemenea gest politic.
La începutul lunii decembrie, premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îi cerea să promulge rapid Legea Referendumului. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Traian Băsescu să folosească un subterfugiu legal, acela de a trage de timp până în ultimul moment.
„Pe 14 decembrie noaptea voi promulga Legea Referendumului”, a declarat pe 5 decembrie şeful statului.
Traian Basescu a primit motivarea Curţii Constituţionale la data de 5 decembrie dimineaţa, ceea ce înseamna că avea la dispoziţie 10 zile pentru promulgare. Curtea Constituţională a respins, pe 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul Legii Referendumului.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat recent că va promulga Legea referendumului pe data de 14decembrie noaptea, în condiţiile în care a primit motivarea Curţii Constituţionale, la Cabinetul său, în 5decembrie dimineaţa, astfel că va aştepta cele zece zile legale.
„La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curţii Constituţionale pe legea refrendumului – n.r.) şi în Constituţie spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul, pentru că la cabinetul meu, deci nu la registratura. Am înţeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineaţa. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul preşedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea”, a spus Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a respins, în 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.
Motivarea deciziei CC a fost publicată, în 4 decembrie, în Monitorul Oficial, iar preşedintele are termen 10 zile pentru a promulga actul normativ. Curtea Constituţională constată, în decizia prin care a stabilit constituţionalitatea reducerii cvorumului la referendum, că preşedintele Traian Băsescu a formulat critici deja examinate de judecători, CC reiterând că stabilirea prezenţei minime la referendum este atributul legiuitorului.
Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituţională, respingând o sesizare formulată de PDL.