Traian Băsescu arată cu degetul spre Arafat după inundaţii: „Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, cu certitudine ar fi murit mai puţini oameni”

Fostul președinte al României Traian Băsescu spune că dacă Guvernul României ar fi alertat oamenii cu privire la inundațiile care urmau să aibă loc la Galați, mulți oameni ar fi reușit să își salveze lucrurile sau măcar animalele din bătătură.
Filip Stan
19 sept. 2024, 19:59
Traian Băsescu arată cu degetul spre Arafat după inundaţii:

Traian Băsescu a izbucnit din cauza inundațiilor.  „RO-ALERT. Guvernul inundat de incompetenţă”, își începe Băsescu textul de pe Facebook.

RO-ALERT, un sistem care nu a fost folosit la Galaţi pentru a nu panica oamenii. Asta este explicaţia neghioabă a unui responsabil de funcţionarea sistemului RO-ALERT.

Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, cu certitudine ar fi murit mai puţini oameni, cu certitudine dezastrul cauzat de ape în gospodării ar fi fost mult mai mic.

Noi alerte COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. Sunt vizate inclusiv zonele lovite de viitură

Cu un mesaj RO-ALERT lansat în timp util, oamenii şi-ar fi salvat lucrurile din gospodărie urcându-le în podurile caselor, şi-ar fi pus în maşini bătrânii, vecinii bolnavi, actele, lucruri mărunte şi se refugiau în locuri mai sigure sau şi-ar fi dezlegat câinii şi îşi duceau animalele pe locuri mai ridicate. Efectele neavertizării populaţiei inclusiv prin RO-ALERT le vedem. Mii de case distruse, mii de oameni trebuie să-şi ia viaţa de la capăt. Oare va răspunde cineva?
Acesta este un mesaj RO-ALERT pentru viitură de incompetenţă la guvern”, încheie Traian Băsescu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu știa că vor avea loc inundații pentru că nu a fost informat. De asemenea, el a fost întrebat de ce nu au fost luate măsuri având în vedere că oamenii din judeţul Galaţi s-au mai confruntat cu inundaţii şi în trecut. „În primul rând, eu n-am avut nicio informare. În al doilea rând, să ştiţi că cu natura nu poţi să te pui. În acest moment, în schimb, am mutat toţi specialiştii şi de la Iaşi, fiindcă ei ţin ca organizare administrativă de Iaşi, şi experţii de la Apele Române din Bucureşti. Am făcut o solicitare şi către mediul academic, Universitatea de Construcţii, să vedem dacă se poate lua sau se pot face anumite investiţii ca să nu se mai întâmple acest lucru. Faţă de 2013, cantitatea de apă a fost de aproape de trei ori mai mare. Era foarte greu să poţi gestiona o asemenea furie a naturii”, a conchis Ciolacu.

Viitura de pe Dunăre va atinge valori maxime de până la 9500 mc/s în România la sfârşitul lunii

În perioada 28-29 septembrie, România se va confrunta cu o viitură semnificativă pe Dunăre, debitele fiind estimate să atingă valori maxime de 9200-9500 mc/s, anunţă Apele Române.

Conform prognozelor INHGA, debitele Dunării vor creşte semnificativ, ajungând pe 25 septembrie la 8500 mc/s, aproape dublu faţă de valoarea actuală de 4200 mc/s şi cu mult peste media multianuală a lunii septembrie, de 3800 mc/s.

Plouă cu găleata, se anunţă noi inundaţii. Şi Dunărea ar putea ieşi din matcă, autorităţile sunt în stare de alertă

Pe sectorul românesc al Dunării, în aval de staţia hidrometrică Gruia, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt pregătite să asigure tranzitarea în siguranţă a viiturii, care se va propaga pe o durată de până la 7 zile.

Echipele Apele Române din cele 7 Administraţii Bazinale de Apă stau în alertă, monitorizând linia de apărare de 1100 km şi transmiţând datele de la cele 18 staţii hidrometrice pentru elaborarea prognozelor.

În Ungaria, apele Dunării au continuat să crească joi. Feriboturile de-a lungul Dunărării au fost, la rândul lor, oprite. Apa s-a revărsat peste cheiurile inferioare ale capitalei Budapesta şi ameninţă să ajungă la liniile de tramvai şi de metrou, ajungând chiar şi în clădirea Parlamentului, situată pe malul fluviului, scrie ABC News.

Ciucă face apel la autorităţi să se pregătească de viitura care vine pe Dunăre

„Pentru evitarea altor tragedii cauzate de inundaţii, fac apel la autorităţile centrale şi la cele locale din judeţele dunărene să se pregătească pentru viitura care vine pe fluviu. Specialiştii au estimat deja perioada şi debitul aşteptat, după ce Dunărea a ieşit din matcă la Budapesta. E obligatoriu să garantăm siguranţa oamenilor şi să limităm pagubele materiale”, susţine Nicolae Ciucă.

El spune că a vorbit cu ministrul Mediului, care a avut deja o şedinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă şi va merge pentru a inspecta zonele critice care au fost avariate la inundaţiile din 2006 şi 2013. De asemenea, Mircea Fechet a solicitat reverificarea tuturor digurilor.

Ciucă susţine că şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a asigurat că hidrocentrala Porţile de Fier I este pregătită să tranziteze viitura, pentru a mai reduce debitul Dunării.

„Cu toate acestea, avertizez autorităţile competente să nu se bazeze doar pe capacităţile acestor amenajări, fie ele hidrocentrale sau diguri. O spun din nou: e obligatoriu să intervenim din timp pentru a proteja oamenii şi proprietăţile lor”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România între 28 şi 29 septembrie, cu debite de până la 9500 mc/s, a anunţat joi Apele Române.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Ce trebuie să cunoști înainte să votezi
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Alegeri prezidențiale în România: George Simion, favorit-surpriză în primul tur
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili