Traian Băsescu a fost, la data de 7 octombrie, la Judecătoria Sectorului 5, unde a fost citat în legătură cu cererea Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak.
Magistraţii au amânat pentru data de 21 octombrie un verdict în dosarul jurnaliştilor români răpiţi în Irak.
Traian Băsescu declara atunci, la ieşirea din sala de judecată, că a respins, în faţa instanţei, acuzaţiile lui Vadim Tudor.
„Am respins orice afirmaţie a lui Corneliu Vadim Tudor. De asemenea, am arătat judecătorilor că operaţiunea de salvare a jurnaliştilor răpiţi a fost desfăşurată de serviciile secret SIE, SRI şi serviciile Armatei, România trupe în Irak”, spunea Băsescu.
„Este o palmă pe obrazul Parchetului, pentru că poate să creadă într-o delaţiune din 2009, când era campanie electorală. Sunt un fost preşedinte hărţuit. Pentru Parchet nu au relevanţă Revoluţia din ’89 şi Mineriada din ’90, relevante sunt reclamaţiile făcute de politicieni fostului preşedinte”, a mai spus fostul şef de stat.
Dosarul a ajuns la Judecătoria Sectorului 5 în urma unei decizii din 6 august a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că această instanţă este competentă să judece dosarul, pentru că Traian Băsescu nu mai are în prezent vreo calitate oficială.
În 6 august, Traian Băsescu şi copreşedintele PNL Vasile Blaga au fost la ICCJ, fiind citaţi în acest dosar, în care Corneliu Vadim Tudor a depus plângere pe numele lor în cazul jurnaliştilor răpiţi în Irak. Băsescu şi Blaga au stat la instanţă doar cîteva minute, întrucât nu au mai avut loc audieri, după ce procurorul de caz a invocat o excepţie de necompetenţă materială a instanţei şi a cerut ca dosarul să fie retrimis la Judecătoria Sectorului 5.
Procurorul a menţionat că, în cazul lui Vasile Blaga, ancheta a fost închisă în 2010, printr-o decizie de neîncepere a urmăririi penale.
Faţă de Traian Băsescu, însă, nu s-a putut lua atunci o decizie deoarece acesta se bucura de imunitatea funcţiei de preşedinte al României.