Fostul președinte Traian Băsescu face acuzaţii grave la adresa statului norvegian.
„Nu am vazut stat democratic care să-și asume mai mizerabil dreptul asupra copiilor unei familii ca statul norvergian. Luați un copil de 7 ani și dacă îi dai o pălmuță la fund spune tata m-a batut. Nu e normal. Dar care e justificarea unui stat să ia un copil sugar de 3 luni de la pieptul mamei?! Abia copilul cel mic îmi confirmă un abuz incredibil. Ce stat democratic care se pretinde și european îl poate face? Și statul român ia copii daca îi lași singuri acasa și pleci la cârciumă. Copiii ăia au trăit toți la un loc iar acum i-au împrăștiat în diverse familii. Ce stat face asa ceva?”, a spus Traian Băsescu la Naşul.
Citeşte şi: Primul INTERVIU al românilor lăsaţi de norvegieni fără cei cinci copii VIDEO
Familia Bodnariu, pe care autorităţile norvegiene au lăsat-o fără copii, a avut parte, săptămâna trecută, de câteva clipe de fericire. Cei doi părinţi au reuşit pentru prima dată, după două luni, să-şi vadă copiii.
A fost un pas important pe care familia Bodnariu a reuşit să-l facă în lupta pentru recuperarea celor cinci copii luaţi de autorităţile norvegiene. Cei doi soţi au reuşit să-i vadă pe copiii cei mari. Tatăl pare că regretă motivele pentru care s-a mutat cu familia în Norvegia, potrivit stirileprotv.ro.
„Am vrut să ne construim o familie, de asta ne-am şi mutat aici. Într-un mediu rural, cu animale. Socrii au fermă, au oi. Este un mediu sănătos pentru copii. Se dovedeşte foarte benefic. Copiii au o imaginaţie dezvoltată, se exprimă uşor. Sunt foarte veseli, extroverţi, plini de încredere„, a spus tatăl copiilor.
Citeşte şi CAZUL BODNARIU. Ce răspuns a primit Avocatul Poporului de la autorităţile norvegiene
„Am vorbit cu fetele, mai întâi cu Naomi, 10 minute. Ce s-a mai bucurat, li s-a spus de aseară că vor vorbi cu noi azi, şi abia aşteptau. Naomi vorbeşte într-una şi ne-am bucurat să vedem că nu s-a schimbat. Dar din când în când se oprea şi spunea: Aşa mi-e de dor de voi! Ne spune cum la şcoală au ieşit afară să vadă o pisică. Naomi a alunecat pe gheaţă, a căzut şi s-a lovit şi nimeni nu a ridicat-o, chiar şi doamna profesoară a trecut pe lângă ea. Mă gândesc şi acum, de ce ne spune nouă asta?! Era veselă în glas şi chiar aşa ne spune: „Mi-e aşa de dor de voi că plâng aproape în fiecare seară”. Ne spune că după ce au fost la CasaCopiilor (clădirea unde au fost interogate) s-au dus înapoi la casa de plasament şi că vor rămâne aici până se vor face adulţi. A crezut că noi o să murim. Când să ne despărţim ne spune din nou că îi este dor de noi şi apoi bufneşte în hohot de plâns şi spune că vrea acasă. Când Eliana vine la telefon este foarte timidă. Începe prin a ne spune că îi e dor de noi. Îmi vorbeşte câteva cuvinte în română şi surprins fiind mă bucur şi o laud în română că nu a uitat. Asistentele sociale care sunt de faţă mă fac atent că or să oprească convorbirea şi îmi arată cu degetul contractul pe care l-am semnat, am omis faptul că nu avem voie să conversăm în română. Ne spune că o să îi vadă pe frăţiori săptămâna viitoare. I-a mai văzut o singură dată până acum. Fetele le-au făcut cadouri. Eliana spune că o să ne vedem sigur foarte curând şi asta speră ea„, a mai spus Marius Bodnariu, potrivit popaspentrusuflet.wordpress.com.
Urmează însă luni de aşteptare până la un verdict pentru copiii, însă şi acela poate fi atacat. Abia acum, după ce aceştia au primit şi cetăţenia română, autorităţile de la Bucureşti vor avea un minim acces la informaţiile legate de anchetă.
De asemenea, Traian Băsescu îl atacă pe Klaus Iohannis în ceea ce priveşte modul în care statul român s-a implicat în cazul altor români aflaţi în situaţii grele peste hotare.
„Un șef de stat trebuia să vorbească cu regele, cum trebuia să facă și cu amărâtul din Malaezia, cel condamnat la moarte. Despre cel din Burkina Faso spune că urmărește cu atenție. Ați văzut ce a facut procurorul la Paris? Ieșea de două ori pe zi și dădea amănunte. Spune omule ceva! Ori nu faceți nimic, ori dați impresia ca nu faceți nimic. Articolul 7 face responsabil statul român oriunde s-ar afla un cetățean în lumea asta. Îl aperi și când e nedrept. Cel din Malaezia nu e un sfânt când a avut un kilogram de cocaină, dar e cetățean român şi am obligația să îl apăr”, a mai spus fostul președinte.
Citeşte şi: Cazul Bodnariu schimbă legile în Norvegia. Corlăţean: S-a demarat reforma protecţiei copilului