„Am avut o mică discuție pe vizita făcută de premierul Dacian Cioloș în Germania și reacția cancelarului Angela Merkel. Eu cred că l-a tratat pe Cioloș ca pe un copil de mingi.
Înțeleg că Guvernul României spune că a fost o vizită oficială, dar nu a fost o vizită oficială. A fost o vizită de lucru, care nu a avut decât un obiectiv: ca doamna Merkel să-i spună domnului Cioloș poziția Germaniei față de România”, a spus Băsescu.
Traian Băsescu a comentat şi afirmaţiile cancelarului german privind Schengen afirmând că România a ratat intrarea în acest spaţiu în anul 2012.
„În ceea ce privește afirmațiile doamnei Merkel legate de Schengen, aș observa două aspecte. Primul este ceea ce datorăm USL-ului. România a ratat intrarea în Schengen în 2012. Vreau să fie foarte clar. Sunt documente ale UE care probează că se aprobase în Consiliul European discutarea intrării României la Consiliul JAI din octombrie 2012.
Lovitura de stat aplicată de USL sub conducerea înțeleaptă a celor doi copreşedinti, Crin Antonescu și Victor Viorel Ponta, a făcut ca România să iasă din traictoria intrării în Spațiul Schengen. În 2012 se punea problema ca România să-și autoverifice funcționarea justiției şi să-și întocmească singură raportul de progres. Dar lovitura de stat, condusă de cei doi politicieni, a făcut ca subiectul să fie scos de pe agenda Consiliului JAI, a Consiliului European, a Uniunii Europene în general.
Mă întreb: ce s-a mai ales de cei doi? Pe unde or fi acum marii politicieni din vara lui 2012? Ăsta e rezultatul aventurierilor din politică”, a susținut Traian Băsescu.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, la Berlin, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloş, că România a făcut eforturi în ceea ce priveşte apărarea graniţelor şi combaterea corupţiei, dar că aşteaptă raportul CE în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen.
Întrebată în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul Dacian Cioloş dacă România este pregătită să adere la spaţiul Schengen, Angela Merkel a declarat că proiectul Schengen este de foarte mare actualitate şi că este „corect” că Bucureştiul a făcut eforturi în ceea ce priveşte securizarea graniţelor, dar a precizat că aşteaptă următorul raport al Comisiei Europene privind corupţia.
”Cred că Schengen este un lucru foarte apreciat de cetăţeni şi un instrument pentru creşterea economică. Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei astfel încât să adere la spaţiul Schengen”, a declarat Merkel.
Cancelarul german a spus că există motive întemeiate să păstrăm libertatea de mişcare în cadrul spaţiului Schengen, iar pentru asta trebuie rezolvată problema migraţiei. Ea a mai precizat că actualele controale temporare instituite la graniţe sunt parte a acordului Schengen.