Traian Băsescu atacă Legea Educaţiei prin Avocatul Poporului

Preşedintele Traian Băsescu a criticat modificările aduse Legii Educaţiei, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri, la Palatul Cotroceni.
Ionela Marcu
09 iul. 2014, 16:17
Traian Băsescu atacă Legea Educaţiei prin Avocatul Poporului

Traian Băsescu a declarat că a transmis Avocatului Poporului o scrisoare în care îl roagă să „analizeze” posibilitatea de a ataca la CCR ordonanţa de urgenţă care produce 97 de modificări la Legea Educaţiei.

„Vreau să cred că Avocatul Poporului va face acest pas, chiar dacă nu o va face cu bucurie. Au fost intervenţii şi ale societăţii civile, şi ale altor politicieni. Anul şcolar începe în septembrie şi îndată începe şi vacanţa judecătorească. De aceea trebuie făcută întâmpinarea cât mai repede. De exemplu, doctoratul la fără frecvenţă. Ştiu că Ponta nu are respect faţă de modul în care se obţine doctoratul”, a menţionat Traian Băsescu, lansând astfel un atac direct la premierul Victor Ponta.

Citeşte şi Ponta: Modificarea Legii Educaţiei prin Ordonanţă de Urgenţă repară greşelile Guvernului PDL

Tot miercuri, şeful statului a declarat că nu va promulga legea privind reducerea cu 5% la angajator înainte de a chema Guvernul la consultări. Preşedintele României a spus că măsura riscă să afecteze considerabil stabilitatea fiscal-bugetară a ţării.

Guvernul a dat lovitura de graţie Legii Educaţiei printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă în mijlocul examenului de bacalaureat, care modifică aproape integral ce mai rămăsese nemodificat în urma ultimelor două ordonanţe publicate, ambele date în preajma Crăciunului, în 2012 şi 2013. Însă dintre toate zecile de articole modificate din legea, educaţiei, ordonanţa numărul 49/2014 „privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative”, readuce în discuţie un subiect stârnit în toamna anului trecut de Ecaterina Andronescu: elevi fără bacalaureat care studiază în universităţi.

Conform nou introdusului alineat 12 la articolul 128 din Legea Educaţiei, Ministerul Educaţiei poate dispune ca elevii care nu au luat bacalaureatul să petreacă un an în universităţi, pentru a se pregăti intensiv să susţină acelaşi examen anul următor.

În situaţia în care absolvenţii studiilor liceale nu au susţinut/nu au promovat examenul naţional de bacalaureat, aceştia pot beneficia de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, precum şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate„, se precizează în textul ordonanţei de urgenţă.

Cum vor funcţiona astfel de cursuri, cine le va reglementa, cine la va susţine, încă nu este definit, precizându-se însă că Ministerul Educaţiei va emite o metodologie în acest sens. În orice caz, cursurile vor fi susţinute din bugetul ministerului, iar elevii vor putea să le facă un singur an. Dacă vor pica a doua oară bacalaureatul, se vor descurca pe cont propriu.

Ministerul Educaţiei ia în calcul posibilitatea organizării unei sesiuni speciale de bacalaureat

Ordonanţa de Guvern aduce mai multe modificări cu privire la finanţare sau la componenţa consiliilor de administraţie atât la nivelul universităţilor, cât şi în şcoli. Primarii vor face parte din consiliile de administraţie ale şcolilor, având putere de decizie asupra felului în care va fi cheltuit bugetul instituţiei. Preşedintele consiliului de administraţie dintr-o şcoală nu va mai fi, ca până în prezent, ales din rândul membrilor consiliului de administraţie, ci va fi directorul şcolii.

Mai mult, ordonanţa vorbeşte pentru prima dată şi de pensionarea anticipată a cadrelor didactice, existând profesori care îşi pot reduce norma de la 18 la 16 ore pe săptămână.

Însă una dintre cele mai interesante prevederi ale OUG cu privire la învăţământul preuniversitar se leagă de examenul de bacalaureat. Fără a oferi mai multe detalii, ordonanţa specifică faptul că, „în cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială„, aceasta fiind, practic, cea de-a treia sesiune de bacalaureat.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Zodiile care triumfă în luna februarie. Cinci nativi au noroc în dragoste, carieră și pe plan financiar
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București