Traian Băsescu a declarat că a cerut date de fiecare dată despre candidaţii la postul de ministru care i s-au propus, cu excepţia celor care au venit la Cotroceni să depună jurământul în urma unui vot de învestire în Parlament întrucât aceştia au primit deja legitimarea forului legislativ.
„La orice numire în Guvern, cu excepţia celor celor venite direct din Parlament (…), adică la remanieri guvernamentale, având dreptul dat de Curtea Constituţională de a respinge o propunere, am cerut date. Când am primit informaţii, şi au fost cazuri, când cel care a fost propus ministru a fost ofiţer acoperit, l-am sunat şi i-am spus ‘te rog să nu vii în Guvern’ şi subiectul s-a încheiat„, a declarat Traian Băsescu.
Referindu-se la scandalul iscat în legătură cu afirmaţia sa că există un ofiţer acoperit printre candidaţii la alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu a evitat să-l numească arătând că va face acest lucru în faţa întregii presei. „N-aş veni în acest moment cu completări, am o oarecare planificare. Vreau să aibă acces toată presa. Să nu se aştepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete„, a spus preşedintele.
Băsescu a susţinut că afirmaţia sa a fost făcută în lipsa unui document venit de la serviciile de informaţii. El a precizat că a vizat nu doar calitatea de ofiţer activ, ci şi pe aceea de fost ofiţer sub acoperire. „Discutăm despre ceea ce legea secretului de stat permite. Când se suspectează o ilegalitate, nu poate fi secret de stat (…) Nu am primit vreun document cu nume şi prenume de la vreun serviciu de informaţii din România. În cazul acest ar fi trebuit să tac pentru că este vorba de un secret de stat„, a spus preşedintele.
„Problema ridicată de mine este dacă a fost ofiţer acoperit. Un fost ofiţer acoperit nu poate să stea liniştit, indiferent ce altă funcţie are (…) Nu este nimic ruşinos, mai ales că a fost după 1990, dar trebuie recunoscut„, a mai spus Traian Băsescu.