Traian Băsescu a declarat duminică seară, la România TV, că Augustin Lazăr nu are rost să continue o bătălie pe care o pierde, deoarece procurorul general nu a contestat că a fost implicat în analiza liberărilor condiţionate la deţinuţi politici în perioada comunistă.
„Pe atmosfera care s-a creat, domnul procuror general ar trebui să demisioneze singur. Nu are rost să continue o bătălie pe care o pierde, pentru că nici dânsul nu a contestat că a fost implicat în analiza liberărilor condiţionate la deţinuţi politici. Nu are rost să mai stea, dacă nu, ar fi responsabilitatea preşedintelui ca, asigurând continuitatea condamnării comunismului, pe care a făcut-o un alt preşedinte înaintea domniei sale, să îl elibereze din funcţie. Este o formalitate, este simbolic pentru că dânsul mai are câteva zile de mandat, dar ar trebui făcută„, a afirmat Traian Băsescu.
El a precizat că deşi nu există documente oficiale ale unei instituţii care să confirme acuzele aduse procurorului general, consideră că dezbaterea publică este suficientă, fiind alimentată cu suficiente documente.
„Dacă nu demisionează, preşedintele ar trebui să îl elibereze din funcţie, nu pentru că există, în momentul de faţă nu există documente oficiale a unei instituţii care să confirme lucrul acesta, dar dezbaterea publică este suficientă şi a fost alimentată cu suficiente documente„, a mai spus Băsescu, la România TV.
Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că trimiterea Dosarului Revoluţiei la instanţă a fost o operaţiune de PR a procurorului general Augustin Lazăr, precizând că rezultatul este lipsit de credibilitate atât timp cât audierile continuă în acest dosar.
„Mi se pare că domnul procuror general Lazăr a făcut o operaţiune de PR. Înţeleg că acum continuă investigaţiile, audierile. Este greu să explici din punct de vedere juridic faptul că după înaintarea dosarului la instanţă, mai continuă audierile. S-a terminat cu audierile. Părerea mea asta este că domnul Lazăr a făcut o operaţiune de PR, crezând că va da peste cap pe toată lumea, însă este lipsit de credibilitate rezultatul”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la România TV.
El spune că în dosarul Revoluţiei au fost găsiţi trei vinovaţi, Băsescu afirmând că nu înţelege ce caută pe acea listă fostul comandant al Aviaţiei.
„Dânsul vine cu 3 vinovaţi: Voican Voiculescu, domnul preşedinte Iliescu şi generalul Rus, care era comandantul Aviaţiei. Vă rog să mă credeţi că îmi e greu să înţeleg ce a avut comandantul Aviaţiei, că nu am văzut bombardamente de aviaţie în timpul Revoluţiei. Probabil faptul că l-a evacuat pe Ceauşescu să fie un motiv, nu îmi dau seama. Dar este clar că a fost un anunţ pripit, o operaţiune de PR eşuată, din păcate”, a precizat fostul şef al statului.
Traian Băsescu a mai declarat că au fost mii de dosare anchetate de parchetele militare care s-au finalizat cu condamnări pentru mulţi generali şi ofiţeri superiori de la Revoluţie.
„Au fost condamnaţi în multe alte procese pentru că să ştiţi că acesta nu este singurul dosar. Cred că au fost mii de dosare anchetate de parchetele militare, care s-au finalizat cu condamnări pentru mulţi generali, pentru mulţi ofiţeri superiori, pentru mulţi comandanţi de companii. Deci la baza Armatei. Mi-e foarte greu să am o explicaţie de ce s-a anunţat înaintarea în instanţă, dar continuă ancheta. Este o operaţiune de PR pe care domnul Lazăr nu avea dreptul să o facă. A crezut că întoarce dezbaterea publică, ori acest lucru este greşit”,a precizat Băsescu.
Fostul şef al statului a vorbit şi despre şansele Laurei Codruţa Kovesi de a obţine funcţia de procuror şef european. El consideră că intervenția liderilor europeni în activitatea procurorilor și judecătorilor din România, în dosarul Laurei Codruța Kovesi, face parte din strategia de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. „Sunt excese, nu sunt un novice în problemele UE, dar sunt probleme de campanie. Laura Codruța Kovesi are o imagine bună în UE, iar unor politicieni li s-a părut avantajos să solicite Guvernului oprirea anchetei. M-a surprins ieșirea lui Tajani (n.r. președintele PE), putea să o facă mai diplomat. Nu-i dau foarte mari șanse în disputa dintre Consiliul UE și PE, pentru că, de regulă, astfel de dispute se tranșează în favoarea Consiliului. Are 10-15% șanse. Acolo sunt guvernele și ele au forța lor în negociere„, a declarat Traian Băsescu la România TV.