„Relaţia avocat-client mi se pare partea cea mai dificilă din actul de justiţie. Judecătorul e rece, stă cu Codul Penal în mână. Procurorul este acuzatorul public: n-are mamă, n-are tată. Avocatul este într-un dualism între loialitatea faţă de client şi respectul faţă de lege”, a spus preşedintele.
Băsescu susţine că nimeni nu îi poate cere unui avocat să-l scape de pedeapsă chiar şi în cazul în care persoana respectivă se ştie vinovată. „Nu poţi cere avocatului să te facă Albă ca Zăpadă când eşti infractor. Relaţia avocat-client, în mintea unui inginer, se aşază între minimul şi maximul pedepsei şi nu ‘scapă-mă, că atunci eşti avocat bun’ „, a spus preşedintele adăugând că şi avocatul are obligaţia să respecte legea.
Şeful statului a invocat şi experienţa pe care a avut-o cu avocatul Ionel Haşotti, cel care l-a apărat în dosarul „Flota”: „Domnul avocat Haşotti ştie cum discutam în unele procese legate chiar de Flotă şi cum cerea colegilor mei: ‘Spuneţi-mi tot, ca să înţeleg. Altfel nu vă pot apăra’ „
Cu acest prilej, Băsescu a invocat şi necesitatea unor reglementări interne suplimentare în cadrul breslei avocaţilor. „Sunt mult prea influente în spaţiul justiţiei casele mari de avocatură în raport cu avocaţii individuali. De aceea o reglementare internă a dumneavoastră ar fi o soluţie. În zona dreptului comercial, casele mari de avocatură încep să deţină un monopol. Nu ştiu, e bine? E rău?”, a conchis Traian Băsescu.