Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că România are resurse ca să tracteze Moldova în blocul comunitar.
„Soluția de viitor pentru Republica Moldova, când politicienii de pe ambele maluri ale Prutului vor avea curaj, este reunificarea țării. Să știți că acest drum european, care a fost deschis Republicii Moldova, este un drum mult prea lung. Nici istoria, nici capacitatea de rezistență a cetățenilor Republicii Moldova nu sunt de natură să facă să mai aștepte 20 de ani până intră în UE. Cam atât i-a trebuit României, care avea resurse mult mai mari decât R. Moldova și plecând de la premisa asta, cred că oamenii politici responsabili de viitorul ambelor țări trebuie să se gândească la un proiect de unificare, mai ales că suportul pentru un astfel de proiect a crescut foarte mult”, a declarat Băsescu la TV8.
Fostul preşedinte îi asigură pe moldoveni că, într-o Românie reunificată, nu le va fi mai rău decât le este în prezent. Şi asta întrucât România are ajutor de la UE pentru depăşirea crizei.
„Cetățenilor Republicii Moldova nu o să le fie mai rău într-o Românie reunificată decât în Republica Moldova acum, iar perspectivele României sunt mai solide. Gândiți-vă, România are acum la dispoziție 30 de miliarde de euro pentru a trece criza, pe care să îi cheltuiască până în 2025… România are resurse financiare să suporte reunificarea, ca soluție”, a adăugat Traian Băsescu.
În februarie, după ce Ucraina a atacat Rusia, fostul preşedinte a vorbit despre intrarea Republicii Moldova în NATO.
„Dacă aş fi politician moldovean sau dacă aş avea putere de decizie, aş declara azi că vreau unirea cu România ca măsură de protecţie pentru viitor. Vedem ce înseamnă un Putin la Kremlin. O Moldovă integrată în România va fi sub scutul NATO şi va rămâne să decidă dacă stau agăţaţi de Transnistria pe care oricum nu o controlează sau spun: suntem până la Nistru şi unirea cu România.
Înainte de toate, Republica Moldova ar trebui să spună că vrea. Altfel ce să aprobe NATO, ONU şi UE? Republica Moldova trebuie să înţeleagă că într-un proces inclusiv de a se îndrepta ca stat independent către Uniunea Europeană o face neeligibilă datorită situaţiei din Transnistria şi va trebui luată o decizie extrem de serioasă dacă îşi menţine pretenţia ca niciodată să nu controleze Transnistria, dar să figureze cu ea în teritoriu sau spune: suntem până la Nistru şi vrem unirea ca să elimine această cangrenă care o face neeligibilă”, a subliniat Traian Băsescu.